Margareta Pogonat, născută pe 6 martie 1933, la Iaşi, a murit ieri, la vârsta de 81 de ani. A devenit faimoasă în anii „70 prin exprisivitatea unor roluri de referinţă, în filmele „Drum în penumbră” , regia Lucian Bratu, „Zestrea”, regia Letiţia Popa, şi „Dragostea începe vineri”, regia Virgil Calotescu.

Actriţa Margareta Pogonat a murit duminică, la vârsta de 81 de ani, din cauza unui cancer, a declarat, pentru Mediafax, Anca Rusescu, fiica artistei.

Trupul neînsufleţit al actriţei va fi depus la capela cimitirului Iancu Nou din Bucureşti, iar înmormântarea va avea loc marţi, la ora 12.00. Toţi cei care vor să îi aducă un ultim omagiu pot merge marţi, înainte de înmormântare, la capela cimitirului, potrivit Mediafax. Stela Popescu a declarat pentru Mediafax că Margareta Pogonat a fost o femeie superbă, puternică, o actriţă mare şi un om delicat, cu o viaţă decentă şi discretă.
„În fiecare zi primim numai veşti îngrozitoare. Pleacă o generaţie de mari artişti, o generaţie de artişti care, spre norocul nostru, fiind cinematograful în dezvoltare în România, ei rămân pentru posteritate oarecum ca exemple. Nu m-am aşteptat, nu ştiam că este bolnavă. A fost o femeie superbă, o femeie puternică, o actriţă mare şi un om delicat, cu o viaţă decentă şi discretă. Îmi pare foarte, foarte, foarte rău”, a spus Stela Popescu.

„Margareta Pogonat a fost o doamnă a teatrului şi filmului românesc”, a declarat Valentin Uritescu pentru Mediafax. A fost un „om chinuit”, dar şi o actriţă „minunată” şi „foarte talentată”.

„Pe lângă faptul că era o actriţă minunată, care, săraca, s-a chinuit ani de zile, 15 ani a făcut navetă la Ploieşti, a fost angajată la Ploieşti până a reuşit să ajungă în Bucureşti, a fost un om care s-a chinuit şi cu căsnicia. Un om chinuit, dar foarte talentat. Sunt profund îndurerat. Dumnezeu să o odihnească”, a declarat Mitică Popescu.

„A fost o actriţă extraordinar de talentată şi frumoasă, care i-a impresionat primii ani de adolescenţă. (…) O actriţă extraordinar de talentată şi frumoasă, care mi-a impresionat primii ani de adolescenţă”, a declarat Florina Cercel, pentru „Adevarul”.

De asemenea, acesta a povestit despre spectacolele de teatru în care a văzut-o pe Margareta Pogonat, de la Teatrul de Stat din Botoşani.
„Pot să spun că mi-a fost un model (…), dar eram fascinată şi îndrăgostită de această minunată şi frumoasă actriţă”, a completat Florina Cercel.Tatăl actriţei, Alexandru Pogonat, a fost jurist şi ofiţer. A murit în război în prima linie atunci când armata română a trecut Prutul. Mama sa a fost actriţă. Alexandru Pogonat nu a fost căsătorit cu mama Margaretei, însă a recunoscut-o drept copilul său.
După 1990 a predat la două facultăţi particulare – Spiru Haret şi Universitatea Ecologică, la care predă Actoria.

Margareta Pogonat s-a născut pe 6 martie 1933, la Iaşi, mama sa fiind actriţă, iar tatăl său, om politic.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti în anul 1959, la clasa profesorului Alexandru Finţi, după care şi-a făcut debutul în spectacolul de teatru „Două lozuri”, în care a jucat împreună cu Grigore Vasiliu Birlic.
La început a colaborat cu Teatrul de Stat din Botoşani, Teatrul Naţional din Iaşi şi Teatrul de Stat din Ploieşti.
Din 1974 şi până în 1998, când s-a pensionat, Margareta Pogonat a jucat doar pe scena Teatrului Nottara din Bucureşti, în piese precum „Patru lacrimi”, „Oameni feluriţi”, „Sentimente şi naftalină” şi „Omul care face minuni”.
În cinematografie a debutat în anul 1957, cu rolul din filmul „Pasărea furtunii”, alături de Mircea Albulescu, Ştefan Ciubotăraşu, Paul Sava, Costache Antoniu şi Fory Etterle.

A mai jucat în filme precum „Două lozuri” (1957), „Lumină de iulie” (1963), „Meandre” (1966), „Legenda” (1968), „Tinereţe fără bătrâneţe” (1968), „Pope Joan” (1972), „Zestrea” (1972) şi „Trei scrisori secrete” (1974).

În 1975, Margareta Pogonat a jucat în filmul „Actorul şi sălbaticii”, de Manole Marcus, distins cu două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România. A mai jucat şi în „Gloria nu cântă” (1976), „Regăsirea” (1977), „Clipa” (1979), „Visul unei nopţi de iarnă” (teatru TV, 1980), în serialul „Lumini şi umbre” (1993), „Gaiţele” (1993), „Binecuvântată fii, închisoare” (2002), serialul „Cuscrele” (2005) şi „Margo” (2006).
Margareta Pogonat a lucrat şi ca regizor, punând în scenă spectacole precum „Cineva are să vină” (de Jon Fosse), „Caii la fereastră” (de Matei Vişniec) şi „Gustul mierii” (de Shelagh Delaney).
De asemenea, a predat actoria la universitate.
În 2009, Margareta Pogonat a primit premiul UNITER pentru întreaga activitate.
În 1967, a primit medalia Meritul Cultural clasa I, „pentru merite în domeniul artei dramatice”

Filmografie
Pasărea furtunii (1957)
Două lozuri (1957) – Tica
Lumină de iulie (1963)
Meandre (1966)
Legenda (1968)
Tinereţe fără bătrâneţe (1968)
Oraşul văzut de sus (1970)
Pope Joan (1972) – Ţăranca
Drum în penumbră (1972)
Dragostea începe vineri (1972)
Zestrea (1972)
Pistruiatul” (1973) – serial TV – Mama
Trei scrisori secrete (1974)
Actorul şi sălbaticii (1975)
Gloria nu cântă (1976)
E atât de aproape fericirea (1977)
Regăsirea (1977)
Clipa (1979)
Visul unei nopţi de iarnă (1980) – teatru TV
Convoiul (1981)
Lumini şi umbre: Partea I (1981) – serial TV
Lumini şi umbre: Partea II (1982) – serial TV
Crucea de piatră (1993)
Gaiţele (1993) – film TV
Binecuvântata fii, închisoare (2002)
Amantul marii doamne Dracula (2005) – serial TV
Cuscrele (2005) – serial TV
Margo (2006)

Sursa: Adevarul