Cunoscute ca plante medicinale, aceste flori sunt ideale pentru îngrijirea tenului şi nu numai.Au un efect antiinflamator, calmant, tonifiant, hidratant, uşor antiseptic şi astringent. După nopţi nedormite sau perioade stresante, albăstrelele au darul de a reda ochilor şi pielii luminozitatea şi aspectul sănătos.

Pentru tonifierea şi împrospătarea pielii, precum şi pentru „ştergerea” ridurilor, se loţionează tenul, gâtul şi decolteul în fiecare seară, după ce au fost curăţate cu macerat de albăstrele. (Se pun de seara până dimineaţa 2 linguriţe de plantă proaspătă sau o linguriţă de plantă uscată într-o cană cu bere. Se strecoară şi se utilizează.) După 20 de minute, faţa se clăteşte cu apă rece.

Contra cearcănelor, pentru ochi iritaţi, înroşiţi sau umflaţi, contra ridurilor fine din jurul ochilor: aplicaţi comprese înmuiate în infuzie de albăstrele, timp de 20 de minute. (Se opăreşte o linguriţă de plan­te cu o cană de apă clocotită. Se lasă 15 minute, apoi se strecoară.)

Pentru piele ofilită, ternă sau ridată: aplicaţi comprese înmuiate în infuzie de albăstrele pe faţa proaspăt spălată, timp de 20 de minute, seara, înain­te de culcare, în cure de câte 20 de zile.

Tonic pentru tenul normal, us­cat sau sensibil: după curăţarea cu lapte demachiant, loţionaţi faţa şi gâtul cu infuzie de albăstrele. Aplicaţi apoi crema de zi sau de noapte, înainte de uscarea completă a infuziei pe piele.

Pentru păr frumos şi sănătos: după spălare, întindeţi pe păr macerat de albăstrele, cu ajutorul unui tampon de vată. Nu se clăteşte.

Pentru calmarea pielii înroşite după ex­punerea la soare: a­mestecaţi în părţi egale infuzie de albăstrele şi iaurt. Com­pre­sele înmuiate în a­cest preparat se ţin 30 de mi­nute pe zo­nele afectate, apoi se spală cu apă rece. Procedeul se repetă la 2 ore.

Nuanţator pentru părul alb sau grizonat: turnaţi o cană de apă clo­co­tită peste o cană de flori uscate de al­băs­trele. Lăsaţi vasul 5-6 ore acoperit cu capac. Strecuraţi lichidul şi adăugaţi o lingură de suc de lămâie proaspăt stors. Înmuiaţi în el o bu­cată de vată şi tam­ponaţi părul, şuviţă cu şu­vi­ţă.
Va căpăta reflexe argintiialbăstrui strălu­ci­toare.

Monica Popa