CE ESTE MACRISUL? Macrisul este o planta ale carei frunze se consuma in diverse preparate, avand un gust usor acrisor. Macrisul poate fi folosit in salate, smoothye-uri, dar si la acrirea ciorbelor sau a altor preparate.

 

MACRISUL – CONTINUT NUTRITIONAL
Macrisul este o planta care, din pacate, este ignorata astazi, insa prezinta proprietati nutritive intense. Spre deosebire de celelalte legume, macrisul are o valore nutritionala foarte mare si contine o serie de substante active mai rar intalnite in alte vegetale.

Macrisul prezinta numeroase beneficii asupra sanatatii, fiind una din cele mai vechi plante consumate, reprezentand un aliment venerat de faraonii egipteni.
Macrisul este considerat aliment cu calorii negative, insa contine fibre, o cantitate insemnata de fier si vitamina C, acid folic, iod, sulf, zinc, potasiu, fosfor, vitamina A si alti fitonutrienti.

MACRISUL –BENEFICII PENTRU SANATATE

BENEFICIILE MACRISULUI: IMBUNATATESTE FUNCTIILE GLANDEI TIROIDE
Bogat in iod, macrisul este indicat in special in dieta romanilor – Romania fiind o tara cu zone endemice ale gusei tiroidiene, unde alimentele sunt sarace in iod. De asemenea, macrisul accelereaza metabolismul, fiind indicat in hipotiroidie.

 

Beneficiile macrisului: un antibiotic natural

Macrisul este bogat in substante cu rol antibiotic, luptand impotriva infectiilor din organism si intarind imunitatea. Pentru a va bucura de proprietatile antibiotice ale macrisului, acesta trebuie consumat proaspat. Copiii pot consuma macris – sa nu va fie de mirare daca cei mici vor indragi aceasta planta.

Beneficiile macrisului: amelioreaza bolile de piele

Decoctul de radcina de macris este folosit in comprese pentru ameliorarea afectiunilor pielii, de la usoare alergii la psoriazis.

Beneficiile macrisului: previne bolile cardiovasculare

Cu un continut ridicat in luteina, zeaxantina si carotidieni naturali, macrisul devine un aliat de nadejde in preventia bolilor cardiovasculare, in special cele legate de hipertensiune, de afectarea coronarelor sau de colesterolul marit. Macrisul reduce grasimile din sange si scade colesterolul rau, prevenind ateroscleroza.

Beneficiile macrisului: amelioreaza astmul si bolile respiratorii

Macrisul przinta puternice proprietati antialergice, dar totodata este bogat in vitamina C, de aceea este indicat in astm, gripa si bronsita. Macrisul poate fi consumat proaspat sau sub forma de ceai (infuzie – atentie, nu puneti apa clocotatita peste frunzele de macris).
NapocaNews