Procurorii Parchetului Tribunalului Cluj au început urmărirea penală în cazul mai multor angajaţi ai TVR suspectaţi de incitare la ură sau discriminare, după ce la sfârşitul anului trecut pe TVR 3 a fost transmis un colind antisemit.
“Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a dispus urmărirea penală faţă de mai multe persoane, suspectate de săvârşirea infracţiunii de incitare la ură sau discriminare, conform art. 369 din Codul Penal, în urma difuzării unui colind pe postul de televiziune TVR 3. Cercetarea are la bază sesizări ale Ministerului român de Externe şi Ambasadei Israelului. Persoanele respective vor fi chemate la audieri”, a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Cluj, Theodor Pavelescu, pentru Mediafax.

Iniţial a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care ulterior a transmis dosarul către Parchetul Tribunalului Cluj.

Conform Codului Penal, “incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Surse judiciare au declarat pentru sursa citată că audierile vizează întreaga echipă de producţie care a realizat emisiunea în care a fost difuzat colindul cu tentă antisemită, cu angajaţi atât de la TVR Cluj, cât şi de la TVR 3.
“Trebuie să se stabilească de către procurorul de caz cine a selectat colindul respectiv, dacă acest colind a fost ascultat anterior difuzării, cine a aprobat difuzarea pe post”, au subliniat sursele citate.

Postul public TVR 3 a difuzat, în 6 decembrie 2013, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind considerat antisemit, interpretat de grupul de colindători Ansamblul “Dor transilvan”, în colind fiind folosit de mai multe ori termenul “jidov”.

“A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum”, potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.

În urma acestui scandal, directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CCPCT) Cluj, Tiberiu Groza, care susţinea că “nu există colinde antisemite”, iar colindul difuzat în emisiune are o vechime de circa 100 de ani, a demisionat. Tiberiu Groza a demisionat atat din funcţia de director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, cât şi din cea de director artistic al ansambulului folcloric “Dor Transilvan”.

În urma difuzării acestui colind, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să amendeze cu 50.000 de lei Societatea Română de Televiziune (SRTv). Pe de altă parte, Ambasada Israelului la Bucureşti se interesează de aproape de acest caz de aşa-zis antisemitism.

NapocaNews