Liderii PDL califică drept „un lucru bun” faptul că UDMR a pregătit un „document programatic” pentru Transilvania, dar spun că astfel de documente ar trebui să existe pentru fiecare regiune a ţării şi că este important ca demersul UDMR „să nu aibă alte conotaţii”.

Europarlamentarul Theodor Stolojan a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Ploieşti, că faptul că UDMR a pregătit un „document programatic” pentru dezvoltarea Transilvaniei „nu este rău în sine” şi că astfel de documente ar trebui să existe pentru fiecare regiune a ţării, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Lucrul nu este rău în sine. Să vedem ce anume conţine acel document, pentru că, în fond, fiecare regiune ar trebui să aibă un program cu privire la dezvoltarea economică şi socială a regiunii respective şi acest lucru va fi din ce în ce mai important ca regiunile să-şi poată defini priorităţile. Deci, în sine, faptul că dânşii se gândesc la obiective de dezvoltat în Transilvania nu este un lucru rău. Trebuie să vedem conţinutul acestui program”, a afirmat Theodor Stolojan.

La rândul său, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a ţinut să le atragă atenţia liderilor maghiari, în acest context, că dezvoltarea zonei locuite preponderent de etnici maghiari nu se poate face fără sprijin din partea autorităţilor centrale de la Bucureşti.

„Aş vrea să mă adresez şi de aici, cu toată condescendenţa, liderilor maghiari: trebuie să fie atenţi, pentru că în special zona locuită cu preponderenţă de maghiari, zona secuimii, a fost foarte mult timp, şi nu de acum, nu din timpul apartenenţei Transilvaniei la România, cea mai săracă zonă din imperiu. Fără un ajutor de la guvernul central de la Bucureşti, şi regiunea respectivă, ca şi altele din ţara asta, nu s-ar putea dezvolta”, a afirmat Vasile Blaga.

El a adăugat că „e un lucru bun” faptul că există un program pentru dezvoltarea regiunii, „dar să nu aibă alte conotaţii”.

UDMR va lansa, în 15 mai, la Cluj-Napoca, „un document programatic” pentru Transilvania, pentru următorii şapte ani, a anunţat, miercuri, vicepreşedintele politic al Uniunii, Laszlo Borbely, care a susţinut că acesta „nu e un program de campanie electorală” al formaţiunii.

„Noi am fost singura formaţiune politică care, la sfârşitul anului 2012, a avut o viziune în ceea ce priveşte perioada 2014-2020 pe zona Transilvaniei. Avem un document predat atunci, avem un alt document pregătit, pe care îl vom lansa în 15 mai, la Cluj-Napoca, un document actualizat cu datele pe care le avem la dispoziţie în urma negocierilor cu UE. Eu nu ştiu dacă mai are o formaţiune politică un asemenea document, care vorbeşte despre programe, despre câţi bani va beneficia fiecare familie din Transilvania. Avem concepţii – cam care ar fi priorităţile, priorităţi pe care, fiind la guvernare acum, le-am discutat şi cu ministrul Afacerilor Europene. Acesta cred că este un mesaj pozitiv, care, sperăm, va mobiliza şi electoratul, pentru că într-adevăr, am văzut, nu e un foarte mare interes în ceea ce priveşte aceste alegeri. E o continuare a acelui document pe care l-am predat şi colegilor de la Ministerul Afacerilor Europene, dar actualizat, deci nu e un program de campanie electorală al UDMR, este un document programatic pe următorii şapte ani”, afirma Borbely.

El a arătat că documentul se concentrează pe priorităţi, în concordanţă cu „ceea ce este fezabil”.

„Acest document a fost pregătit de economişti şi de cei care sunt implicaţi mai mult în zona asta europeană, va fi un fel de chintesenţă, ca să ştie oamenii foarte concret la ce să se aştepte de la noi, dacă ne votează”, spunea Borbely.

El a precizat că între priorităţi se numără „bani mai mulţi pentru mediu”, subiect discutat deja cu ministrul Afacerilor Europene şi pentru care se va solicita „probabil” o întâlnire în cadrul coaliţiei, „pentru a discuta aceste cifre”, suplimentarea Programului LEADER dedicat comunităţilor mici locale, unde „e loc de mai bine” şi unde se „rezolvă o problemă imensă prin 10-12 milioane de euro”.

De asemenea, se vizează reluarea finanţării pentru cardul Kogălniceanu, dedicat IMM-urilor, şi ca în zonele montane să fie incluse „cât mai multe localităţi, în tot Ardealul”, întrucât acestea beneficiază de facilităţi în domeniul agriculturii.

Sursa: Mediafax