Mesajul lui Eugen David cu privirile la alegerile din 25 mai: Sancţionez!

Dragi prieteni ai Roşiei Montane,

În urma evenimentelor petrecute în ultimele zile, referitor la cum priveşte fiecare om participarea la un drept democratic – acela de a-i alege pe cei care te reprezintă, îţi reprezintă idealurile, valorile şi iau anumite decizii în numele tău şi, bineînţeles, al meu -, vreau să le spun celor interesaţi de ce opţiunea mea este aceea de a merge la vot de acum înainte şi de a nu alege… neparticiparea la alegeri.

1. Am luptat timp de 14 ani şi voi lupta în continuare pentru toate drepturile pe care mi le oferă un sistem cu adevărat democratic.
2. În campania Salvaţi Roşia Montană, mai ales după evenimentele din septembrie 2013, am promis că îi voi sancţiona pe toţi politicienii care nu-mi apără interesele şi drepturile, iar una dintre aceste sancţiuni este votul activ. Cred că suntem cu toţii de acord că votul este sperietoarea nr. 1 pentru politicieni. Din acest motiv, eu personal nu mai vreau să aştept nicio zi şi vreau să îi sancţionez!
3. Nu vreau să îi mai las pe membrii tuturor partidelor să-şi voteze propriii corupţi fără să îi deranjeze nimeni. Vreau să sparg votul în circuit închis care le convine de minune tuturor partidelor bine organizate, care cred că nimeni nu îi mai poate distruge datorită aparatului pe care l-au dezvoltat cu o parte din banii mei.
4. Timp de 14 ani am luat decizia să nu merg la vot şi nu am văzut niciun efect. S-au ales tot timpul între ei.
5. Vreau ca de azi înainte să le fie frica de votul meu, chiar dacă acest lucru pare nerealizabil în acest moment. Am învăţat însă în 14 ani că doar perseverenţa duce la rezultate şi nu îmi fac obiective pe termen scurt.
6. Prin votul meu vreau să le transmit politicienilor ideea că le suflu în ceafă tot timpul şi ca sunt vigilent şi îi sancţionez. Nu mai vreau să îi văd cum se uită cu satisfacţie în jurul lor când rata de participare la alegeri e mică, exact cât trebuie ca să o poată controla. Sunt conştient că nu putem rămâne fără clasă politică, dar cred că putem realiza un lucru: să îi dezbinăm. Locurile sunt puţine şi politicienii sunt mulţi şi niciodată nu vor exista destui bani pentru toţi. Iar pentru… reînnoirea clasei politice cu oameni mai morali trebuie să existe şi un electorat mai moral. În orice economie funcţională trebuie să existe un echilibru între cerere şi ofertă. Cei care cer suntem noi, dar oferta să o facă politicienii.

Nu îmi voi permite niciodata să îi spun unui om cu cine să voteze sau cu cine să nu voteze. Votul fiecăruia trebuie să fie în concordanţă cu problemele sale (personale şi generale).
Daca nu merg la vot, mă gândesc că problema mea, Roşia Montană, nu are electorat care merge la vot. Eu cred că şi în alte probleme lucrurile stau la fel (gaze de şist, legea electorală etc.). Cred că trebuie să existe un electorat al fiecărei probleme!
7. Politicienii intră în panică atunci când e vorba de voturi multe pe care ei nu le mai pot controla cu găleţi, bere şi mici. Vreau o clasă politica responsabilă! Să vedem cine îşi asumă electoratul Roşiei Montane, al gazelor de şist, împotriva corupţiei – într-un cuvânt, toate problemele majore cu care se confruntă România.
Veţi zice ”Ei, şi ce? şi Ponta şi alţii au luat aceste teme în braţe!”. Dar cred că dacă nu făceau acest gest, ca apoi să abandoneze, lucrurile nu ar fi fost aşa de limpezi. Eu personal am o reacţie mult mai radicală faţă de cineva care a minţit!

Ideea mea este simplă. Nu voi vota niciodată o lista electorală sau un independent care nu a fost 100% curat/curată. Doar aşa consider că am contribuit la reformarea partidelor.

Merg la vot pentru a sancţiona acea aşa-zisă ”societate civilă” care apare la toate dezbaterile televizate şi care face jocurile politice ale unui partid.

Eu vreau să sancţionez cu adevărat!

Eugen David,

localnic din Roşia Montană

Campania Salvaţi Roşia Montană îşi încurajează susţinătorii să ia parte activ în evaluarea candidaţilor înscrişi pentru alegerile europarlamentare, iar pe 25 mai să îşi exercite dreptul democratic la vot. Evaluarea candidaţilor este centralizată prin pagina www.europarlamentare.rosiamontana.org (lansată la începutul lunii mai) şi reprezintă un indicator de poziţionare a acestora în ceea ce priveşte exploatarea la suprafaţă cu cianuri a zăcămintelor aurifere din România.