Iuliu Winkler, candidat al UDMR la Parlamentul European, a făcut un apel la solidaritatea întregii comunități maghiare din Transilvania „pentru realizarea diferitelor forme de autonomie, de la autonomia teritorială până la autonomia culturală”.

„Județul Mureș este un exemplu bun pentru a înțelege în câte situații de viață trăiesc comunitățile maghiare din România. Aici trăiesc în majoritate absolută comunități secuiești, există comunități a căror mărime este egală cu cele românești, după cum există și comunități szórvány, ai căror membrii trăiesc în minoritate absolută. Obiectivele UDMR, cum sunt consolidarea comunităților și bunăstarea familiilor maghiare pot fi realizate în județul Mureș numai dacă cele trei tipuri de comunități vor fi solidare, dacă vor lucra împreună. Acest adevăr este valabil pentru întreaga comunitate maghiară din România”, a declarat Winkler, duminică, în județul Mureș.

Europarlamentarul a participat în orașul Luduș la o slujbă reformată, după care s-a întâlnit cu reprezentanții comunității maghiare din Iernut și Ogra, el fiind însoțit de președintele UDMR Mureș, Brassai Zsombor.

”Putem realiza obiectivele noastre doar dacă suntem solidari, dacă lucrăm împreună pentru realizarea diferitelor forme de autonomie, de la autonomia teritorială până la autonomia culturală”, a spus candidatul UDMR la Parlamentul European, arătând că un rezultat important obținut, de exemplu, la Sighișoara de către comunitatea maghiară nu este altceva decât o realitate cotidiană în Ținutul Secuiesc. Tocmai pentru că situațiile în care trăim diferă de la o comunitate la alta trebuie să fim și mai solidari”, a subliniat Iuliu Winkler.

În opinia sa, alegerile europarlamentare din 25 mai sunt o ocazie pentru ca maghiarii să dovedească forța comunității lor, să dovedească voința unitară pentru păstrarea unei reprezentări europene. ”Avem potențiali parteneri la Bruxelles și de aceea este nevoie de o prezență puternică a UDMR în Parlamentul European”, a adăugat Winkler.

Duminică după-amiază, candidatul UDMR s-a întâlnit cu alegătorii la Band, Pănet și Ceaușu de Câmpie.