Atât de multe necunoscute are Liga I, încât şi un olimpic obişnuit cu ecuaţiile ar fi pus în dilemă. Ecuaţia ultimei calificate în Europa League n-are încă rezolvare. Clasamentul nu prea contează. Importantă e situaţia finciară şi decizia comisiilor. Premiantele Ligii I au ajuns să se decidă în birouri şi nu pe teren, iar CFR ar putea ajunge să joace în Europa League după cel mai chinuit sezon din istoria recentă a ardelenilor. Dacă UEFA va interzice lui Dinamo să joace în cupele europene, clujenii vor fi aruncaţi în Europa, cu sau fără voia lor, dacă termină peste Pandurii în clasament.

Jucătorii lui Miriuţă şi-au bătut capul cu toate aceste calcule înainte meciului cu Gaz Metan şi au intrat în teren cu gândul că ar putea salva un sezon ratat. După modelul Benfica, clujenii aveau şi ei de risipit un blestem. Cel al jocurilor cu Gazul. Un blestem vechi de 8 partide, în care nu câştigaseră. Djokovic a arătat însă că nu crede în blesteme şi a tras „cu sete”, în braţele lui Pleşca (4), pentru ca Deac să marcheze la faza următoare, după o respingere neinspirată a aceluiaşi portar (9).

În ploaia rece şi deasă de la Cluj, medieşenii simţeau aerul de matineu şi au început să conteze în atac, convinşi că pe ei nu-i prea pot ajuta comisiile ci doar punctele. Bawab a avut însă ratarea serii, din 5 metri (16), iar şutul lui Florin Dan s-a lovit de blocajul apărării (26). Deac a amintit de mijlocaşul lui Răzvan Lucescu, din perioada Rapid, dar a ratat dubla, după ce a driblat doi fundaşi medieşeni (28).
Puţinii fani din tribune vedeau un CFR cu „vână” şi inspiraţie, apropiat de imaginea echipei care nu concepea altădată să piardă cupele europene. Totul s-a schimbat însă brusc în repriza a doua.

„Killer-ul” lui Dinamo, Bawab, a lovit şi la Cluj, marcând cu un voleu în diagonală, la colţul lung (51), iar Gazul a pus stăpânire pe debutul de repriză. Clujenii şi-au regăsit însă ritmul din prima parte, după ce Miriuţă a băgat în teren toţi atacanţii pe care îi avea. Şi norocul a ţinut însă cu CFR-ul. Camora a tras puternic, iar mingea udă a ricoşat din Florin Ilie cu o viteză care l-a blocat pe Pleşca şi a intrat în poartă (70). Patru minute mai târziu, Deac avea să rupă definitiv „blestemul Gaz Metan”, marcând cu capul, din centrarea perfectă a lui Ogbu, iar medieşenii sunt pândiţi de retrogradare.

O victorie care arată că CFR s-a trezit pe final, dar care nu garantează locul de Europa League. „Golul decisiv” îl poate da doar UEFA.

Echipele de start:

CFR CLUJ: Felgueiras – Maftei, Cadu, Rada, Camora – Monroy, Djokovic – Deac, Negruţ, Fl. Costea – Ogbu

Rezerve: Amadio, Tigo Lopes, Muniru, Veres, Batin, Al. Păun, Tade

Antrenor: Vasile Miriuţă

INTRAŢI AICI PENTRU COMENTARIUL PARTIDEI ÎN FORMAT LIVE TEXT!

GAZ METAN: Pleşca – Trtovac, Fl. Ilie, Frăsinescu, C. Petre – Llullaku, Fl. Dan, Tahar, R. Avram – Bawab, Vitinho

Rezerve: Vâtcă, Mach, Covaciu, Todea, Al. Munteanu, Romeo Roberto, Robertson

Antrenor: Cristian Dulca

Sursa: Pro Sport