Frunzele si florile de galbenele sunt materia prima pentru principiile active din crema de galbenele. Exista date care arata ca frunzele si florile de galbenele au fost folosite in scopuri medicinale din timpul secolului XII, sau cel putin asa se arata intr-un studiu al Universitatii din Maryland.

Frunzele si florile de galbenele au si utilizări interne, dar cel mai des sunt folosite ca ingredient de baza in creme, geluri si alifii pentru tratarea, ameliorarea si sustinerea unor tratamente alopate pentru afectiuni cutanate. Practic, ingredientele active extrase din frunzele si florile de galbenele si crema de galbene in general nu au reactii adverse, dar pentru ca fiecare om este unic, la inceputul tratamentului crema de galbenele trebuie testata. Evident tratamentul se opreste daca crema de galbene produce reactii cutanate adverse.

Iata care sunt principalele utilizari pentru crema de galbenele:

Grabeste vindecarea ranilor

Crema de galbenele este cel mai des folosita pentru a grabi vindecarea ranilor, a taieturilor, arsurilor de gradul intai, zgarieturilor, dar si pentru tratarea ulcerelor varicoase si a vanatailor. Exista cercetari care demonstreaza ca utilizarea cremei de galbenele grabeste procesul de vindecare al diferitelor tipuri de rani si ca mecanismele de actiune includ cresterea fluxului sangvin la locul plagii, incurajarea sintezei de colagen si stimularea dezvoltarii epidermului de neo-formatie (a pielii noii), dar si a tesutului conjunctiv.
Un studiu publicat in revista „Jurnalul de fiziologie si farmacologie clinica medicala” a urmarit efectele galbenelelor tropicale asupra ranilor. Dupa opt zile, ranile tratate cu crema de galbenele s-au vindecat in proportie de 90%, in timp ce in cazul grupului martor, care nu a fost tratat cu crema de galbene, ranile s-au vindecat numai in proportie de 51,1%. Epidermul nou a crescut in 13 pana la 14 zile pentru grupul tratat cu crema de galbenele, iar la grupul martor acest proces a durat in medie 17,7 zile.

Efectele impotriva dermatitelor

Recenziile recente ale studiilor pentru tratamentele homeopatice pentru diferite efecte secundare ale tratamentelor impotriva cancerelor, au descoperit ca crema de galbenele a avut efecte benefice in combaterea simptomelor dermatitelor. Testele au fost efectuate pe paciente care prezentau dermatite aparute in urma tratamentului radioterapic impotriva cancerului de san.

Rezultatele au fost comparate cu cele obtinute in urma utilizarii trolaminei, un medicament nesteroid folosit in mod frecvent pentru a combate aparitia acestui tip de dermatita. Desi studiul a luat in considerare numai dermatita cauzata de un factor specific, beneficiile tratamentului cu crema de galbenele pot fi transpuse si in cazul altor tipuri de dermatite. Rezultate bune au fost obtinute si in cazul eczemelor, dermatitei seboreice si a dermatitei de contact (care apare in urma contactului direct dintre pielea sanatoasa si un iritant extern).

Alte utilizari

Conform cercetatorilor americani, preparatele facute pe baza de galbenele pot fi folosite si in alte scopuri, desi nu exista, in urma cercetarilor, date certe si rezultate dovedite. Crema de galbenele poate fi folosita pentru tratarea si combaterea hemoroizilor, conjunctivitei, varicelor venoase, inflamarii rectale si a epistaxisului.

Ce sa iei in considerare inainte de a incepe un tratament pe baza de crema de galbenele? Dacă suferi de alergii la plantele din familia Asteraceae/ Compositae, inseamnă ca exista posibilitatea sa ai reactii alergice si la preparatele pe baza de galbenele. Cateva plante din aceasta familie sunt: ambrozia, rugina, margaretele, gerberele si crizantemele.

Inainte de a incepe un tratament cu preparate pe baza de galbenele, este recomandat sa ceri sfatul unui doctor si sa efectuezi teste antialergice, mai ales daca esti alergica, pentru a se stabili gradul de toleranta.

Sursa: Femeia.ro