Un european din cinci suferă de „boala fânului”. Dacă anul acesta este deja prea târziu pentru o desensibilizare, se pot preveni alte crize, pe toată perioada polenului, respectând recomandările experţilor.

Pe de-o parte, sunt cei cărora medicii le-au recomandat o desensibilizare pe doi sau trei ani consecutivi şi care încep, acum, să se simtă mai bine. Iar pe de altă parte, sunt cei care-şi acceptă starea de rău cu răbdare, an după an, în aceeaşi perioadă, în ciuda nasului care curge, a ochilor care înţeapă, a cerului gurii care ustură, a strănuturilor, a oboselii…

Ce puteţi lua: Plante. Unguraşul este indicat în cazul tulburărilor bronhiilor, sub formă de ceai (1-2 linguriţe de flori uscate, lăsate să se infuzeze 15 minute într-un litru de apă clocotită).

Sulf (pucioasă). O cură ajută la combaterea inflamaţiilor căilor respiratorii. Se găseşte în gălbenuşul de ou, în carne, peşte şi fructe de mare, dar şi în varză, usturoi, praz, nuci.

Ce puteţi face pentru a preveni crizele:

Să vă îndepărtaţi de polen. Apropierea de câmpurile cu cereale, în timpul secerişului, poate favoriza crizele.
Să ţineţi cont de buletinul meteorologic.

Este mai bine să ieşiţi pe o ploaie fină şi persistentă şi să rămâneţi în casă câteva ore, în caz de furtună. După aversă, în atmosferă pătrund cantităţi mari de polen.

Să adoptaţi o poziţie adecvată, pentru a respira mai bine. În cazul unei crize de astm, staţi calmi, în picioare, cu pieptul scos în faţă şi cu mâinile sprijinite pe spătarul unui scaun. Ritmaţi respiraţia, expirând de două ori şi inspirând o singură dată. Dacă nu reuşiţi, folosiţi un bronhodilatator.

Monica Pop