Luni, 19 mai 2014, la întâlnirea săptămânală a grupului de tineret al parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur, invitat special a fost secretarul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, asistentul universitar, dr. Valentin Vesa.Tânărul teolog cu studii masterale și doctorale în România, Italia și Elveția, le-a împărtășit celor prezenți din cunoștințele și experiențele sale, vorbindu-le despre „Idealul creștin” sau despre „Cum să scriem pagina personală a vieții” într-o lume modernă, care propune tinerilor tentații din ce în ce mai diverse.

Sfinții–oameni care „gândesc cu mintea lui Hristos”

„Idealul creștin este sfințenia”, a precizat Valentin Vesa, subliniind că în mod cu totul greșit se consideră că sfinții sunt oameni ieșiți din condițiile vieții normale. Aducând exemple din Vechiul și Noul Testament, dar și din scrierile și viața preotului ortodox român Virgil Gheorghiu, o personalitate de anvergură mondială, cunoscută la noi mai mult după anul 1990, a arătat că sfinții sunt de fapt oamenii care „gândesc cu mintea lui Hristos”, oameni ca și noi, dar care au luat în serios chemarea lui Dumnezeu.

Tânărul teolog a vorbit si despre pilda fiului risipitor, arătând tentațiile pe care le-a avut fiul cel mic atunci când a ales să plece de acasă, tentații foarte actuale, pe care le avem mulți dintre noi și anume dorința de cunoaștere, dorul de ducă sau de experiență și pasiunea. Pe de altă parte, l-a contrapus pe fiul cel mare, care deși a rămas acasă, nu a reușit să ia ce e mai bun de la tatăl său și a rămas cu frica de a merge mai departe, de a-și depăși condiția. Astfel, Valentin Vesa i-a sfătuit pe tineri să experimenteze, să accepte noi provocări, să caute, să încerce dar să nu depășească limitele unei conduite decente.

Grupul de tineret al parohiei clujene „Adormirea Maicii Domnului” și-a început activitatea în noiembrie 2011. Sub îndrumarea părintelui paroh Dan Hognogi desfășoară activități de interes cum ar fi cateheze, diverse ateliere, prezentări de carte și vizionări de filme, tabere și pelerinaje.Întâlnirile pentru liceeni, studenți sau tineri angajați au loc în fiecare zi de luni după vecernie, în biroul parohial.

Grigore Sâmboan, Sursa: Radio Renaşterea