Liderul naţionaliştilor flamanzi, Bart De Wever, a creat o surpriză, miercuri, lansând un apel pe Twitter în franceză pentru a le cere francofonilor din Belgia să îi „dea o şansă”, cu patru zile înaintea alegerilor legislative.

Premierul, socialistul francofon Elio Di Rupo, i-a răspuns imediat cu un mesaj pe Twitter în flamandă, în timp ce liderul PS a ales să reacţioneze în latină.

Această bătălie pe Twitter a fost lansată în jurul prânzului de De Wever, preşedintele Noii Alianţe Flamande (N-VA), partidul cel mai popular din Flandra, care promite independenţa provinciei flamande. De aceea el inspiră o profundă neîncredere francofonilor.

„Am avut cele mai bune intenţii în ceea ce vă priveşte”, a asigurat De Wever în înregistrarea video postată pe contul său de Twitter. „Trăim în două democraţii diferite, fiecare cu partidele sale politice, presa şi instituţiile sale”, dar „vă cer doar să daţi o şansă N-VA”, adaugă primarul oraşului Anvers, al doilea ca mărime din Belgia.

În prezent în opoziţie, N-VA speră să conducă ţara depăşind duminică nivelul de 30 la sută din voturi în Flandra.

În înregistrarea video, De Wever denunţă „modelul PS”, principalul partid francofon. „Peste tot unde PS este cel mai puternic, nivelurile de sărăcie şi rata şomajului sunt foarte ridicate”, afirmă el.

Di Rupo a reacţionat imediat cu un mesaj citând un dicton flamand: „O pisică pusă în dificultate face salturi ciudate”.

Apoi preşedintele PS, Paul Magnette, a citat în latină o maximă a lui Suetoniu: „Lupu-şi schimbă părul, dar năravul ba”. „Duplicitatea dumneavoastră nu înşală pe nimeni, domnule De Wever”, a adăugat el în franceză.

Comentatorii politici au subliniat că De Wever încerca, lansând un apel către fracofoni, să dea un nou suflu campaniei sale în faţa ofensivei celor trei partide flamande care participă la coaliţia guvernamentală. Preşedintele Flandrei, Kris Peeters, a mers marţi în vizită în Valonia francofonă. „Valonia este cel mai bun vecin al nostru”, a afirmat el.

Sursa: Mediafax