Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, era nemultumit ca nu isi primea la timp transele de mita de la omul de afaceri Vasile Pogacean si a refuzat sa i se reduca comisionul de la 15% la 10%, se arata in referatul DNA.

„Fata de nivelul sumelor alocate si cuantumul negociat al mitei, la finele lunii februarie 2014, in mod evident inculpatul Pogacean Vasile era restant la plata transelor mitei cu aproape 300.000 lei.

De altfel, inculpatul Pogacean Vasile a incercat sa negocieze cu inculpatul Uioreanu Horea reducerea comisionului de la 15% la 10%, apreciind ca nu va face fata platilor transelor de mita ce vor urma. Negocierea a ramas fara rezultat.

La data de 21 martie 2014 Pogacean l-a contactat pe Pop Razvan caruia i-a cerut o intalnire ce s-a derulat in restaurantul Fabrica de Bere din Cluj Napoca. Cu prilejul discutiei purtate, ce a fost inregistrata ambiental, Pogacean a cerut de la interlocutor detalii privind felul in care vor avea alocarile bugetare in anul in curs.

Totodata, acesta a promis remiterea sumei de 10.000 lei catre presedintele CJ Cluj si a cerut consilierului acestuia sa-i transmita ca va mentine promisiunea de plata in procent de 15% din sumele alocate daca va beneficia de alocari integrale si nu de plati partiale ale contractelor”, se precizeaza in referatul DNA.

Conform acestuia, „pe parcursul discutiei purtate, Pogacean a admis ca este restant la remiterea transelor mitei convenite, restanta pe care o justifica de circuitul foarte anevoios al banilor, sub nivelul sau de asteptare, insa s-a aratat decis sa achite toate restantele potrivit promisiunii sale”.

Dosarul Uioreanu: Spaga in rate – evidenta, tinuta de seful de cabinet

„Acesta a subliniat ca este o persoana de incredere si ca daca vreodata va fi chestionat despre intelegerile convenite cu presedintele CJ Cluj nu va recunoaste nimic: Pogacean Vasile – Doamne fereste, eu sa ma tai cu drujba ca nu zic nimica. Intelegi ce iti spun?”, se arata in referatul DNA.

Potrivit procurorilor DNA, cu ajutorul lui Uioreanu, firma SC Sinai Comimpex a lui Vasile Pogacean a beneficiat de suma totala de 3.174.000 lei in anul 2013, iar aferent acestei sume, potrivit celor promise de Pogacean, Uioreanu urma sa primeasca, cu titlu de mita, suma totala de 476.100 lei (calculata la un procent de 15%).

In perioada mai 2013 – februarie 2014, Pogacean Vasile a remis presedintelui CJ Cluj prin intermediul consilierului acestuia, Pop Razvan, suma totala de 114.500 de lei.Horea Uioreanu a primit mandat de arest preventiv de 30 de zile pentru coruptie, in urma unei hotarari pronuntate joi de Curtea de Apel Cluj.De asemenea, au fost arestati preventiv pentru aceeasi durata si oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, cercetati in acelasi dosar.

Sursa: Ziare.com