Comisia solicitată de secretarul de stat Raed Arafat, pentru a investiga de ce a durat 50 de minute de la apelul făcut la 112 şi până la intervenţia unei ambulanţe cu medic la un accident grav, şi-a început astăzi activitatea. Directoarea DSP Cluj, Dorin Duma, a susţinut că le-a solicitat celor implicaţi toate documetele şi toate notele explicative.

Comisia solicitată de secretarul de stat Raed Arafat după accidentul care s-a produs lunea trecută, în localitatea Turda, şi-a început astăzi activitatea. „Întrucât au fost exprimate păreri multiple în presă şi nu opinii profesioniste, am decis să solicit adunarea tuturor documentelor şi notelor explicative ale celor implicaţi. Am cerut în scris poziţiile celor implicaţi şi în momentul în care vom avea toate actele Comisia se reîntâlneşte şi vom avea o decizie. În principiu, săptămâna aceasta, vom putea adopta o poziţie”, a declarat pentru „Adevărul” Dorin Duma, directoarea Direcţia de Sănătate Publică (DSP) din Cluj. Ce s-a întâmplat Ancheta a fost cerută după ce un şofer a murit încarcerat într-un accident care a avut loc, săptămâna trecută la Turda, în judeţul Cluj. Accidentul s-a produs luni seara, în localitatea Stejeriş, lângă Turda, la ora 20.45. Un autoturism s-a făcut zob după ce a intrat într-un cap de pod. La volan se afla Florin Datcu, un inginer de 53 de ani din Urziceni, judeţul Ialomiţa, care era şi instructor auto şi profesor de legislaţie rutieră. Echipajul de descarcerare a ajuns primul la locul accidentului, dar nu a intervenit asupra victimei aşteptând medicul pentru a-i evalua starea. Cei care au intervenit să ajute victima au fost şoferii aflaţi în trafic. „L-am resuscitat cât am putut, Ambulanţa a sosit după 34 de minute, făr medic, fără echipament, a mers să-i ia tensiunea”, a declarat Thomas Mendel, un stomatolog clujean aflat la faţa locului. Asistenta început manevrele de resuscitare şi a chemat o alta ambulanţă la bordul căreia se afla de data aceasta şi un medic. Martorii spun că un medic a ajuns la victimă abia după 50 de minute de la efectuarea apelului la serviciul de urgenţă. Viaţa şoferului însă nu a mai putut fi salvată. Ce spune şeful Ambulanţei Cluj Şeful Serviciului de Ambulanţă Cluj, Horia Simu, a declarat pentru Adevărul: „Ancheta se va face luni, iar marţi sau miercuri se vor da publicităţii rezultatele. Mi se pare tendenţios să spui că Ambulanţa a întârziat foarte mult. Prima salvare a ajuns după 27 de minute.

Cine e şofer ştie în cât timp se fac 29 de kilometri pe vreme ploioasă. Nu e bine să ne dăm cu părerea că a durat foarte mult fără să ştim ce s-a întâmplat”. Simi a mai spus că într-adevăr, în prima ambulanţă nu era medic, şi s-a aşteptat după o altă salvare: „Problema e că există un singur medic arondat pe zona Turda- Câmpia Turzii şi acela era la un alt accident. Regula spune că se deplasează cea mai apropiată ambulanţă, aceasta nevând medic la bord pentru că acesta era la alt accident”. În zonă sunt arondate patrul ambulanţe şi un singur medic. „Ar fi ideal să existe câte un medic pe fiecare ambulanţă, dar acest lucru nu se întâmplă”, a concluzionat Simu. El a mai susţinut că, pe de altă parte, procedurile de urmat în caz de stop cardio- respirator „trebuie ştiute de toată lumea de pe o ambulanţă. E cea mai simplă urgenţă. Şi şoferul de pe SMURD ştie ce să facă în acest caz”. Ce spune familia victimei Victima Florin Datcu (53 de ani), din judeţul Ialomiţa, era tatăl a doi copii. Soţia lui spune că era “un şofer cu experienţă şi fără niciun accident până acum”. ”Dupa ce l-am condus pe ultimul drum, am decis sa reconstituim condiţiile incerte în care s-a produs nenorocirea. Deşi au trecut 4 zile de la nefericita întâmplare, nimeni de la Poliţia municipiului Turda nu ne-a contactat, nici măcar să ne anunţe decesul bietului om. Nu ştim cum vi se pare dumneavoastră, dar noi începem să ne punem semne de întrebare în privinţa procedurii urmate de autorităţi, cu atât mai mult cu cât victima nu conducea maşina proprietate personală. Am vrea să cunoaştem dacă autovehiculul condus îndeplinea condiţiile tehnice, cerute de lege sau… dacă a fost o greşeală a şoferului…?! Deşi ne aflam la sute de km depărtare de Turda, am vrea să mergem la Poliţia Turda, care… constatăm cu durere că rămâne în continuare mută”, a scris soţia şoferului, Simona Datcu pentru stiridecluj.ro Citeşte şi Raed Arafat a cerut anchetă la Cluj: Ambulanţa, acuzată că a intervenit după 50 de minute la un accident mortal

Remus Florescu, Sursa: Adevarul