Un grup de bărbaţi mascaţi, cu însemnele organizaţiei extremiste “Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate” (HVIM), care activează şi în România, s-au fotografiat cu un banner pe care scrie în limba engleză “Ţinutul Secuiesc Independent”. În imagine apare pe lângă steagul organizaţiei şi cel al aşa-zisului Ţinut Secuiesc şi drapelul de stat al Federaţiei Ruse. Deasemenea, câţiva dintre tineri apar înarmaţi, cel mai probabil cu arme de air soft.

Pe pagina de Facebook a celor de la HVIM a mai fost postată încă o imagine cu un mesaj în limba rusă, prin care maghiarii din Transilvania se declară solidari cu insurgenţii din estul Ucrainei.

Ambele fotografii sunt însoţite de un text prin care cei de la HVIM cheamă la luptă pentru regiunea Transcarpatia din Ucraina şi pentru Ţinutul Secuiesc.

Toate mişcările naţionaliste radicale din Ungaria, inclusiv partidul Jobbik, sau care activează în regiunile din statele vecine unde există comunităţi importante de maghiari, militează pentru o alianţă geo-strategică cu Rusia, în speranţa obţinerii unui aliat puternic care să sprijine revizuirea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit după sfârşitul Primului Război Mondial destrămarea “Ungariei Mari”.

“Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate” (referire la împărţirea teritorial-administrativă a Ungariei Mari) a fost înfiinţată în anul 2001 în Ungaria de către Toroczkai LaszloOrganizaţia are filiale active şi în România, în unele localităţi din Ardeal unde populaţia maghiară alcătuieşte un procent important din totalul populaţiei. Membrii HVIM s-au remarcat anul trecut cu ocazia Zilei Naţionale a României, când au organizat o contra-demonstraţie la “Marşul Unirii” din Sfântu Gheorghe al Noii Drepte.

Liderul organizaţiei revizioniste a câştigat la sfârşitul anului 2014 alegerile pentru funcţia de primar al orăşelului Asotthalom, o localitate din Ungaria cu puţin peste 4.000 de locuitori. Acesta a candidat ca independent, dar a fost susţinut de partidul naţionalist Jobbik, a treia formaţiune politică din parlamentul de la Budapesta. Cunoscut pentru retorica sa ostilă României, lui Laszlo Toroczkai i s-a interzis toamna trecută accesul în ţara noastră, fiind oprit la graniţă.

Sursa: FrontPress.ro