Un număr de 49 de filme de ficţiune şi documentare care au făcut turul marilor festivaluri în ultimul an şi au obţinut numeroase premii vor fi proiectate la TIFF 2014, în cadrul secţiunilor „Supernova” şi „What’s Up, Doc?”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform unui comunicat remis, miercuri, MEDIAFAX, de organizatorii TIFF, în două dintre cele mai populare secţiuni ale festivalului „Supernova” şi „What’s Up, Doc?/Ce se întâmplă, documentarule?” vor rula 49 de filme multi-premiate, proiectate la Cannes, Berlin, Veneţia, Toronto sau San Sebastian.

Potrivit sursei citate, 34 de filme dintre acestea vor rula în secţiunea „Supernova”, selecţia fiind făcută de directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov.

În afara câştigătorului Ursului de Aur, „Black Coal, Thin Ice”, deja anunţat, de la Berlinală mai vine „Stations of the Cross”, al lui Dietrich Brüggemann, o comedie neagră despre o adolescentă care vrea să se sacrifice pe altarul Domnului, în era telefoanelor şi a Internetului, premiată cu „Ursul de Argint” pentru scenariu.

Tot în „Supernova” vor fi proiectate filmele „The Beloved Sisters”, un triunghi amoros cu Friedrich Schiller, „The 100-Year Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared”, neaşteptata poveste a unui bărbat de 100 de ani care decide că nu-i prea târziu s-o ia de la capăt, „The Kidnapping of Michel Houellebecq”, un film neconvenţional despre scurta dispariţie a faimosului scriitor, în 2011, în care joacă chiar autorul, dar şi „Love is Strange”, de Ira Sachs, care abordează subiectul căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Un eveniment special, sub semnul TIFFashion, va fi proiecţia lui „Yves Saint Laurent”, un film despre viaţa şi cariera celebrului creator de modă, adus în premieră la Cluj.

O altă proiecţie va fi noul film al lui Roman Polanski, prezentat anul trecut la Cannes şi recompensat cu un Premiu César pentru regie, „Venus in Fur”, cu Emmanuelle Seigner şi Mathieu Amalric.

Iubitorilor romanului de dragoste al lui Boris Vian, „Spuma zilelor”, TIFF le rezervă o surpriză: premiera ecranizării „Mood Indigo”, în regia lui Michel Gondry. Este o explorare inventivă a lumii fanteziste din roman, cu Audrey Tatou şi Romain Duris pe afiş, distinsă cu Premiul César pentru scenografie.

Din colecţia „Supernova” mai fac parte „Ida”, de Pawel Pawlikowski (Premiul FIPRESCI la Toronto), un memorabil film alb-negru, puternic stilizat, despre o călugăriţă novice care pleacă să-şi descopere familia înainte de a trece definitiv la viaţa monahală, „A Thousand Times Good Night” (Marele premiu al juriului la Montreal), o dramă complexă şi delicată despre o fotografă de război (Juliette Binoche) pusă să aleagă între familie şi pasiune, „The Golden Dream”, un film despre visul american al unor adolescenţi mexicani, distins cu Premiul „A Certain Talent” la Cannes 2013 şi Marele Premiu la Salonic şi Zurich. Premiată la Karlovy Vary, „Papusza” este impresionanta poveste, inspirată din realitate, a singurei poete de etnie romă care a publicat cărţi de poezie.

Spectatorii TIFF vor avea ocazia să vadă şi „Via Castellana Bandiera”, pentru care Elena Cotta a câştigat Trofeul „Coppa Volpi” pentru Cea mai bună actriţă la Veneţia, „Sex, Drugs and Taxation”, povestea unică a unui radical partizan al libertăţii absolute şi a unui capitalist hedonist în era hippie din Scandinavia, sau „Of Horses and Men”, o tulburătoare istorie de dragoste cu oameni şi cai, care i-a adus islandezului Benedikt Erlingsson Premiul de debut la San Sebastian şi Premiul FIPRESCI la Tallinn şi Goteborg.

„What’s Up, Doc?” este secţiunea prezentată de HBO şi selecţionată de scriitoarea şi jurnalista Ana Maria Sandu, care propune 15 documentare recente, toate proiectate în numeroase festivaluri şi care îi vor purta pe cinefili prin vieţile unor personaje de neuitat.

Primul este celebrul muzician Nick Cave, protagonistul fascinantului „20.000 Days on Earth”, prezentat anul acesta la Berlin şi la Sundance, unde a câştigat premiile pentru regie şi montaj. Al doilea este un supererou al boxului, în „The Trials of Muhammad Ali”, un documentar cu imagini de arhivă şi interviuri inedite regizat de Bill Siegel.

În „Fuoristrada”, un mecanic decide să devină femeie şi, ca transgen, se căsătoreşte cu o româncă, Mariana. Timp de 10 ani, J. Jackie Baier a urmărit un elev lituanian care a fugit de acasă şi s-a prostituat pe străzile Berlinului, dându-se drept fată, în tulburătorul „Julia”, adus de la Veneţia. Trei adolescenţi caută o ieşire din lumea lor degenerată, în „Sickfuckpeople” (Cel mai bun documentar la Sarajevo şi Raindance 2013), şi tot trei sunt tinerii aflaţi în căutarea acelui loc în care un bărbat autist poate cunoaşte dragostea fizică, în „The Special Need” (Trofeul Leipzig DOK 2013).

„Concerning Violence”, trecut pe la Sundance şi Berlin, porneşte de la cartea clasică „The Wretched of the Earth” şi documentează lupta de eliberare din lumea a treia, iar emoţionantul „Normalization” caută un răspuns la întrebarea: cine a luat decizii în cel mai controversat proces din istoria justiţiei cehoslovace? „Pine Ridge” (Cel mai bun documentar scandinav – Göteborg 2014) e un portret complex al unei lumi aparte, cea a locuitorilor rezervaţiei Pine Ridge din Dakota de Sud, iar „The Great Museum”, o pasionantă demonstraţie despre cât de interesante pot fi culisele unui muzeu.

Deja anunţat, „Sacro GRA”, primul documentar care a câştigat vreodată Leul de Aur la Veneţia, completează selecţia Best-off.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania are loc la Cluj-Napoca între 30 mai şi 8 iunie 2014 şi este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană

Sursa: Mediafax