Oraşul Huedin a comemorat, ieri, cei 70 de ani trecuţi de la decimarea comunităţii locale evreieşti de trupele horthyste. Totodată, pentru prima dată, aici a fost celebrată Ziua Comunităţii Evreieşti.

Prin Diktatul de la Viena, instaurat la 30 august 1940, Ardealul de Nord-Vest a revenit Ungariei, iar acest prilej a oferit autorităţilor horthyste prilejul să deslănţuiască cele mai cumplite atrocităţi asupra populaţiei evreieşti, atunci fiind exterminată şi comunitatea înfloritoare a Huedinului. În urmă cu 70 de ani, 1200 de evrei au fost urcaţi în trenuri de horthyşti, transportaţi la ghetorurilor din Cluj, de unde au fost duşi în lagărele de eradicare. Comunitatea evreiască din Huedin a fost exterminată într-un singur rând de execuţii.

Ieri, la Huedin, pe strada Horea a fost dezvelită o plăcuţă comemorativă în cinstea evreilor aparţinători ai comunităţii locale, care au fost exterminaţi în lagărele naziste. Începînd cu ora 14:00 la Casa de Cultură a avut loc lansarea cărţii „Memento. Memorialul evreilor din Huedin”, precum şi un simpozion pe tema Holocaustului.

La evenimentul organizat de Asociaţia „Anima Templi” şi moderat de Thea Haimovitz (Radio Shalom), au luat parte ministrul Aurelia Cristea, prefectul Gheorghe Vuşcan, senatorul Alexandru Cordoş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Ioan Oleleu, primarul Mircea Moroşanu şi preşedintele Comunităţii evreieşti din Oradea, Felix Koppelman.

„Inima, sentimentele, umanitatea nu trebuie să aibă nici etnie, nici culoare politică”, a precizat Aurelia Cristea.

Preşedintele Comunităţii evreieşti din Huedin s-a declarat impresionat de faptul că din cele 38 de comunităţi evreieşti din România, Huedinul este printre primele care celebrează Ziua Comunităţii Evreieşti. Totodată Felix Koppelman a subliniat importanţa sacrificiului creştinilor care au salvat nenumărate vieţi ale evreilor aflaţi în proces de exterminare, menţionând că statul Israel implementează un amplu proiect de recunoştinţă în acest sens.

Printre vorbitori s-a aflat şi Andrei Klein, născut în lagărele din Transnistria.

Asociaţia „Anima Templi” a anunţat că doreşte ca pe viitor să organizeze în subsolul casei de pe str. Horea, unde s-a dezvelit plăcuţa comemorativă, un muzeu al comunităţii evreieşti din Huedin.

Participanţii la eveniment au mai vizionat filmul „Holocaustul uitat”, au vizionat un dans tematic al elevilor unei şcoli din Bihor şi au asistant la un concert al trupei Mazel Tov.

În semn de respect, pe parcursul comemorării nu s-a aplaudat.

ziua holocaustului huedin6

ziua holocaustului huedin1

ziua holocaustului huedin2

ziua holocaustului huedin3

ziua holocaustului huedin4

ziua holocaustului huedin5

ziua holocaustului huedin7