În perioada 2 – 4 mai 2014, la Bilbao în Spania, se desfășoară Congresul Național a Frăției Nepsis, congres organizat de Episcopia Spaniei și Portugaliei cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul românilor ortodocși din această țară.

Invitatul special al ediției din acest an este Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului care a fost chemat pentru a le adresa un cuvânt de folos tinerilor din Episcopia Spaniei și Portugaliei.

Congresul a fost deschis vineri seară când au avut loc o serie de activități de cunoaștere. Prima zi a manifestării s-a încheiat cu participarea celor peste 400 de tineri la rugăciunea de seară. A doua zi, sâmbătă, programul a debutat cu rugăciunea de dimineață, după care ÎPS Părinte Andrei a susținut conferința intitulată: Oare mai putem iubi frumos? Conferința a continuat cu o sesiune de întrebări, pe care tinerii din diferite zone ale Spaniei, preoții parohi sau simpli credincioși ai parohiei Bilbao le-au adresat Înaltpreasfințitului Andrei pe tema conferinței. În răspunsurile oferite Ierarhul i-a îndemnat atât pe tineri, cât și pe toți cei prezenți la congres să încerce să trăiască frumos ca să fie pe placul lui Dumnezeu.

După masa tinerii participanți la congresul Nepsis din Bilbao, Spania au luat parte la diverse ateliere și discuții, precum și la diferite activități de socializare. A avut loc și un moment artistic susținut de o parte din tinerii de la congres, totul încheindu-se cu programul de rugăciune.

Duminică, în ultima zi a congresului, tinerii vor participa la Sfânta Liturghie Arhierească ce va fi oficiată în biserica parohiei ortodoxe „Tuturor Sfinților” din Bilbao. Slujba va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului și de Preasfințitul Episcop Timotei al Spaniei și Portugaliei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea