Cetățeni din Polonia și din țările baltice (Lituania, Letonia și Estonia) primesc pașapoarte ucrainene ca să poată lua parte la luptele împotriva adepților federalismului, care se desfășoară în sudul și estul Ucrainei, susține agenția RIA Novosti, citând o sursă din Ministerul de Interne de la Kiev.

„Avakov (ministrul ucrainean de interne) și Nalivaicenko (directorul Serviciului de securitate ucrainean) au emis pe 29 aprilie ordinul de pregătire a pașapoartelor ucrainene pentru 300 de cetățeni polonezi și din țările baltice”, ar fi declarat agenției sursa menționată. Potrivit aceleiași surse, „cetățenii din aceste țări au funcții de șefi militari și consilieri de unități militare în luptele împotriva militanților pentru federalizarea Ucrainei din sud-estul țării”.
Totodată, o sursă din guvernul de la Kiev ar fi afirmat că administrația președintelui ucrainean interimar, Aleksandr Turchinov, ar fi pus la punct „un sistem de coordonare pentru a folosi aparatul militar al organizațiilor naționaliste din sud-estul Ucrainei”.

De partea cealaltă, Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a acuzat sâmbătă că violenţele din oraşul ucrainean Odesa au fost organizate de preşedintele demis Viktor Ianukovici, fiind provocate de grupări paramilitare din Transnistria, în colaborare cu grupuri ruse.

Potrivit SBU, apropiaţi ai lui Ianukovici au orchestrat şi finanţat violenţele din Odesa, soldate cu aproximativ 40 de morţi şi sute de răniţi.

În incidente sunt implicate grupări paramilitare din regiunea separatistă moldoveană Transnistria şi grupuri ruse, a susținut Serviciul ucrainean.

„Violenţele produse pe 2 mai la Odessa au fost rezultatul unor ingerinţe străine”, a declarat un purtător de cuvânt al SBU citat de Reuters, vorbind despre implicarea a doi apropiaţi ai lui Ianukovici – Serghei Arbuzov şi Oleksander Klimenko.

 

NapocaNews