Criza din Ucraina şi tensiunile cu Rusia nu pun România într-un pericol direct, dar nici nu ne putem uita peste Ocean aşteptând o intervenţie fermă din partea americanilor, care sunt sătui de războaie şi conştienţi că un conflict deschis în această regiune ar fi o catastrofă. Aşa „citeşte” Norman Manea, un român stabilit în SUA şi unul dintre cei mai reputaţi scriitori născuţi în această ţară, criza din estul Europei, într-un interviu pe Gandul.info.

Vorbind despre antiamericanismul care poate fi identificat în România, la fel ca în alte părţi ale lumii, scriitorul propune un exerciţiu de imaginaţie: „Scoatem America de pe hartă. Credeţi că va fi mai bine? Credeţi că ceea ce vine – China de exemplu, care ar putea să devină o mare putere care a fost America în secolul XX – , va fi mai bună venind cu o total altă viziune pe care încă nici nu o ştim bine şi nici nu o înţelegem bine? Iar cu Rusia nici nu am ce să spun, pentru că nu există prea multe motive pentru ca un român să simpatizeze cu vecinul cel mare de la Răsărit, care i-a făcut tot felul de pozne”.

Trăind de mai mulţi ani la New York, autorul „Întoarcerii huliganului” este în măsură să explice de ce Budapesta (Budapest) este confundată de străini cu Bucureştiul (Bucharest). Despre criza din estul Europei: „Eu nu cred că România este într-un pericol direct, nu cred că Rusia îşi poate permite să intre la Iaşi sau la Galaţi”. El a mai declarat: „Dacă Harghita devine Republica Harghita, în mijlocul României, hodoronc-tronc, avem un nou stat în ONU- statul Harghita. Pe de o parte, dacă oamenii votează şi vor să se separe, nu-ţi vine să-i oprimi şi să spui „nu, n-ai voie; voi, Harghita, trebuie să staţi sub români, că românii sunt foarte cumsecade şi voi greşiţi când vreţi să plecaţi”. Dar nu poţi să dai nicio dezmembrare în momentul ăsta”.

NapocaNews