După patru ani de studii, călăuziți și îndrumați de profesori și susținuți de părinții lor, elevii claselor a XII-a A și B au primit astăzi ultimele felicitări, fiind răsplătiți pentru toate eforturile depuse pe planurile educativ, duhovnicesc și moral, în timpul anilor de studii. Manifestarea a debutat la ora 7:00, cu oficierea Sfintei Liturghii de preoții profesori ai Seminarului, în capela școlii, după care, de la ora 9:00, a avut loc festivitatea de premiere. Au fost alături de cei 50 de absolvenți în acest moment festiv, părinții, profesorii, reprezentanți ai Inspectoratului școlar și ai Centrului Eparhial, precum și ierarhii Arhiepiscopiei Clujului, care i-au binecuvântat pe tineri și le-au oferit îndemnuri părintești.

Adevărații misionari de mâine

Prezent la eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe tinerii absolvenți să fie adevărați misionari ai lui Hristos și să aducă roade bune pe parcursul vieții lor, îndiferent ce meserie își vor alege pe viitor: „Într-o lume dată peste cap în care toate sunt aproximative este nevoie de misionari ai lui Hristos și instruiți, curajoși și credincioși. Asta așteaptă Domnul Hristos de la voi să mergeți și roadă să aduceți și roada voastră să rămână ”, a arătat Înaltpreasfinția Sa.

Premierea elevilor seminariști

În cadrul festivității, elevii merituoși au primit din partea diriginților dipome și premii atât pentru munca depusă în cei patru ani de studiu, cât și pentru rezultatele deosebite obținute la diferite concursuri și competiții școlare. Tinerii au fost felicitați și de pr. Liviu Vidican-Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox, care le-a dorit mult succes pe mai departe în speranța că ceea ce au învățat în cei patru ani de seminar le va folosi în viață. Deasemenea, absolvenții au fost îndrumați de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă să aleagă această unitate de învățământ universitar, unde își pot perfecționa cunoștiințele și se pot forma ca oameni și viitori teologi, asistenți sociali, profesori de religie sau pictori bisericești.
La fel ca anii trecuți, familia părintelui profesor Ioan Bunea a oferit și anul acesta un premiu special elevului Cristian Lăcătuș, care a reușit să obțină în cei patru ani de seminar cea mai mare medie, 9.57.
Un moment important în cadrul festivității a fost cel al predării cheii, în care absolvenții au oferit în mod simbolic ștafeta colegilor lor mai mici din clasa a XI-a, care și-au luat angajamentul că vor încerca ca în acest ultim an de studiu să păstreze renumele pe care școala teologică ortodoxă din Cluj-Napoca îl are.

Istoria Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca

Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca își desfășoară activitatea începând cu anul 1952, din momentul desființării abuzive de regimul comunist a Institutului Teologic Ortodox Român din Cluj. De-a lungul timpului, școala a trecut prin mai multe etape, la început fiind Şcoală medie de cântăreți bisericești (1952-1955). Seminar Teologic Liceal Ortodox a devenit în anul 1993, fiecare ciclu având cinci ani de studiu, iar din 2007 elevii studiază patru ani. În ultimii ani Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a înființat pe lângă clasele cu profilul teologie și clase de filologie în care se pot înscrie și fete. În prezent, la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj, la nivel liceal, învață 230 de elevi, îndrumați de peste 30 de profesori.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea