Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a declarat că premierul ţării, Aleksandar Vucic, ar trebui să “ridice naţiunea” şi să facă tot posibilul pentru ca ţara să se unească cu Republica Srpska, actualmente parte a Bosniei. Deasemenea acesta a pus criza separatistă din Ucraina pe precentul Kosovo, de care Occidentul este făcut responsabil.

Primul ministru trebuie să “facă tot posibiliul să pună capăt decadenţei şi slăbiciunilor naţiunii”, a declarat Patriarhul Irineu în cadrul unui interviu pentru revista Nedeljnik.

“Pentru a ne înălţa din nou, trebuie să fim conştienţi de noi înşine, de cultura noastră şi de istoria noastră”, a afirmat înaltul ierarh, care a îndemnat poporul să priveasă deasupra problemelor materiale deoarece, în opinia acestuia, chestiunile morale sunt mult mai importante.

În amplul interviu, ierarhul nu a scăpat ocazia să condamne “paradele minorităţilor sexuale”, manifestări privite ca “vârful unui iceberg al imoralităţii”.

bosnia-and-herzegovina-map-2
Întrebat cum vede situaţia din Ucraina, capul Bisericii Sârbe a declarat că Peninsula Crimeea nu s-ar fi separat de Kiev dacă nu ar fi existat precedentul Kosovo. “Violenţele şi separarea Kosovo de Serbia au dat posibilitatea şi altora să acţioneze la fel. Este vina Americii şi a Europei. Conducătorii noştri au semnalat acest lucru tot timpul dar nimeni nu ne-a ascultat”, a spus patriarhul.

Acesta a mai declarat că independenţa provinciei separatiste Kosovo nu va fi “niciodată înţeleasă şi acceptată”, el cerând clasei politice de la Belgrad să negocieze întoarcerea refiugiaţilor sârbi în regiune şi asigurarea protecţiei acestora. “Kosovo nu este şi nu trebuie pierdut”, a întărit patriarhul ortodox.
Deasemenea, patriarhul Irineu a mai vorbit şi despre declaraţiile recente ale preşedintelui Republicii Srpska care nu exclude organizarea unui referendum pentru desprinderea acestei entităţi de Bosnia şi unirea ulterioară cu Serbia. “Acest proces este în derulare. Dacă Kosovo se poate separa de Serbia, de ce nu poate şi Republica Srpska să se desprindă de Bosnia? Sunt multe motive pentru o unire cu Serbia”, a declarat acesta.

După războaiele din fosta Iugoslavie, Bosnia Herţegovina este divizată în două entităţi teritoriale distincte: Federaţia Bosnia şi Hertegovina, reprezentând 51% din teritoriul statului (locuită în proportie de peste 75% de musulmani bosniaci, croaţii reprezentând puţin peste 20%) şi Republica Srpska, reprezentând 49% din teritoriu, etnicii sârbi fiind aici populaţia majoritară.

Sursa: FrontPress.ro