Peste 1.600 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenaţi, la data de 25 mai a.c., în judeţul Cluj, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru protecţia celor 653 de secţii de votare, pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European.

Pentru asigurarea unui proces electoral corect şi echidistant, la nivelul judeţului Cluj, pe timpul desfăşurării alegerilor membrilor din România pentru Parlamentul European, vor fi angrenaţi peste 1.000 de poliţişti, 12 de poliţişti de frontieră, 450 de jandarmi şi 200 de pompieri.

1.068 de angajaţi M.A.I. vor asigura protecţia celor 653 secţii de votare, amplasate în 478 de locuri.

Alţi 230 de poliţişti şi 115 jandarmi, în perioada desfăşurării procesului electoral, se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.

De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul judeţului, vor acţiona, conform competenţelor, 66 de poliţişti, constituiţi în 22 echipe operative.

Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 75 de angajaţi M.A.I., care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.

Astfel, în total, peste 1.600 de angajaţi M.A.I. vor fi angrenaţi în misiuni, duminică, 25 mai 2014, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral.

Precizăm faptul că, în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj se află încarceraţi 25 de arestaţi preventiv, toţi cu drept de vot. Dintre aceştia, 14 şi-au exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul de a vota.

De asemenea, la nivelul judeţului sunt 12 arestaţi la domiciliu, dintre care unul a solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale.

Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne, „Votează legal”, la I.P.J. Cluj au fost primite 700 de afişe, ce au fost postate în spaţiile cu vizibilitate mare.

Acestea vor putea fi consultate şi în ziua alegerilor, la toate secţiile de votare din judeţul Cluj.

Scopul campaniei este informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor români, cu drept de vot, asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare.

Reamintim că potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1)Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni