Despre Philomena (regia Stephen Frears), Mihai Chirilov spunea că a fost ales pentru deschiderea ediţiei cu nr. 13 a TIFF-ului pentru povestea de viaţă pe care o prezintă. Şi într-adevăr filmul urmăreşte o poveste emoţionantă despre căutarea unei mame a copilului ei la care a fost forţată să renunţe în urmă cu 50 de ani. Acţiunea filmului se bazează pe cartea fostului corespondent politic BBC Martin Sixsmith “Copilul pierdut al Philomenei Lee”. Jurnalistul şi Philomena se întâlnesc într-un moment în care viaţa fiecăruia dintre ei are nevoie de un alt parcurs. Martin se hotărăşte să o ajute pe Philomna să îşi găsescă baiatul şi pornesc împreună într-o călătorie la început în Irlanda apoi în SUA. Până la finalul călătoriei mama va afla ce s-a întâmplat cu fiul ei, iar Martin va învăța că puterea de iertare a unora depășește barierele realității.

Ca notă generală, filmul este o comedie dulce-amară, presărată cu momente de umor englezesc, o narațiune convingătoare a iubirii umane, precum și o poveste sfâșietoare, care în cele din urmă celebrează viața .

Filmul a fost nominalizat la Oscar (pentru cel mai bun film, cea mai buna actrita, cel mai bun scenariu adaptat și cea mai bună coloană sonoră) la Premiile Golden Globe precum şi la alte festivaluri de gen. A câștigat premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu adaptat.

Alina Maria Iuga