Vă invităm joi, 22 mai, 2014, ora 15 la ceremonia de decernare a titlului de Cetăţean de onoare al Judeţului Cluj pictorului Nicolae Maniu.

Aceasta va avea loc în spaţiul expoziţiei „Jubileu – Nicolae Maniu”, în prezenţa conducerii Consiliului Judeţean Cluj, a domnului preşedinte Horea Uioreanu.

Expoziţia „Jubileu – Nicolae Maniu” face parte din programul „Artişti de marcă ai Clujului”, care îşi propune să pună în evidenţă, în cadrul unor expoziţii retrospective, creaţia recunoscută în plan naţional şi internaţional a unor artişti contemporani cu o influență decisivă pentru conturarea profilului cultural actual al Clujului.

Nicolae Maniu, artistul pe care Ziarul Financiar l-a definit drept “cel mai vândut pictor român”, s-a născut în urmă cu 70 de ani în Turda şi a absolvit în 1969 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj. În anul 1983 s-a stabilit la Köln (Germania), iar din 1993 trăieşte la Paris (Franţa).

De-a lungul anilor pictorul a primit numeroase premii şi distincţii printre care Premiul I şi Medalia de Aur decernate de Federaţia Naţională a Culturii Franceze (1987), Medalia de Aur decernată de Comisia superioară de Recompensă «Merit şi Devotament Francez» (2000), Ordinul «Meritul Cultural» cu grad de ofiţer, decernat de Preşedinţia României (2004) şi Distincţia «Senior al Cetăţii» acordată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca (2009).

Tablourile semnate Nicolae Maniu se află în numeroase colecţii particulare de prestigiu din diferite ţări ale lumii şi în muzee şi colecţii publice.

NapocaNews