Polonia a avertizat marţi în privinţa „prăbuşirii” Ucrainei în cazul în care alegerile prezidenţiale de la 25 mai nu se vor desfăşura în mod normal.

„Astăzi, vreau să mobilizez toată Uniunea Europeană şi NATO cu privire la riscul sau ameninţarea prăbuşirii statului ucrainean, sau cel puţin a unei divizări foarte dureroase”, a declarat premierul Poloniei, Donald Tusk, la Varşovia.

„În următoarele zile sau în următoarele luni, soarta Ucrainei va fi tranşată”, a adăugat el, îndemnând Uniunea Europeană (UE) să suţină alegerile cruciale de la 25 mai.

Un dublu referendum a avut loc duminică în regiunile Doneţk şi Lugansk, situate în estul Ucrainei. În urma referendumului, considerat „ilegal” de autorităţile de la Kiev şi occidentali, cele două regiuni s-au autoproclamat republici şi au cerut unirea cu Rusia, după exemplul Crimeei.
În plus, premierul polonez s-a exprimat pe marginea ultimatumului adresat Ucrainei de gigantul rus Gazprom, care solicită plata în avans a unei facturi de 1,66 miliarde de dolari pentru livrările de gaze din iunie.

„Există diferite estimări cu privire la costul anexării Crimeii (de către Moscova). Astăzi, este dificil de spus cine datorează bani”, a spus el.

„Ucraina are datorii faţă de Gazprom şi Rusia sau Rusia, în baza dreptului internaţional, are datorii faţă de Ucraina pentru că şi-a însuşit Crimeea cu infrastructura şi câmpurile sale gazifere?”, s-a întrebat premierul polonez.

Sursa: Mediafax