Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi Structural Consulting™ în parteneriat cu UniCredit Ţiriac Bank şi casa de avocatură Vilau & Mitel, alături de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Fundația Civitas pentru Societatea Civilă au organizat, astăzi, la Centrul de Cultură Urbană Casino din Cluj-Napoca, conferința regională „Busola fondurilor arată N-V!”.

În cadrul evenimentului au fost prezentate proiectele europene de succes din Regiunea Nord-Vest. Proiecte cu impact real, care schimbă percepţia asupra finanţărilor europene şi generează reacţii în lanţ. Sau, mai bine zis, succes în lanţ. Conferința dedicată regiunii Nord-Vest a inclus discuţii deschise despre ceea ce s-a întâmplat în perioada 2007-2013, prezentări ale unor proiecte de succes din regiune, dezbateri referitoare la priorităţile regiunii Nord-Vest, precum şi oportunităţile de finanţare existente pentru 2014-2020.

„Am acceptat pentru finanţare această idee pentru că ideea de poveste şi de poveste de succes se potriveşte forte bine cu mandarul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Am să prezint  o poveste despre un pahar cu apă, care la început era gol, s-a umplut picătură cu picătură, până la o treime. Fiecare poate să se uite dacă paharul e plin sau gol. După 8 ani m-am reîntors în România şi am observat că majoritatea lumii se uită la partea goală. Trebuie însă să vedem şi ceea ce s-a realizat (…) Am avut o rată de absorbţie de 37%, dar numărătoarea nu s-a încheiat, România poate până la finele lui 2015 să depună cereri de rambursare şi gândiţi-vă cât de multe alte probleme pot să fie rezolvate dacă sărim de partea de 50% absorbţie. Însă discutăm şi în ce măsură investiţiile reuşesc să producă într-adevăr acea schimbare care ajută cetăţenii să închidă nişte episoare nefericite din viaţa cetăţenilor”, a declarat Angela Filote, şef al reprezentanţei CE în România.

Premiile care vor fi oferite în luna decembrie pentru cele mai bune proiecte includ călătorii la Bruxelles prin care cei care oferă consultanţă în atragerea de fonduri europene să aibă prilejul de a discuta cu reprezentanţii conducerii structurilor europene, pentru a le explica nevoile din domeniu, fiind necesară o percepţie mai fină asupra realităţilor din România.

Comisarul european Dacian Cioloş a transmis, de la Bruxelles, un mesaj special pentru acest eveniment, precizând că pe lângă atragerea sumelor, trebuie să arătăm că prin absorbţia fondurilor europene obţinem o îmbunătăţire clară pentru anumite regiuni sau domenii de activitate. „România trebuie să-şi întărească sistemul administrativ performant. Acum este momentul să modificăm ce este de modificat, să îmbunătăţim ce este de îmbunătăţit”, a spus Dacian Cioloş.

Ovidiu Câmpean, director în cadrul serviciului de Comunicare şi managementul proiectelor în cadrul Primăriei Cluj-Napoca a prezentat succesul municipalităţii în atragerea de fonduri europene, fiind înregistrat un grad de contractare de peste 115% pe Axa prioritară I şi depăşindu-se astfel suma de 82 milioane de euro alocată pentru polii de creştere. Câmpean a menţionat că speră ca Guvernul să aprobe o majorare a sumelor europene pe care le poate atrage Cluj-Napoca, fiind planificate reabilitarea drumului de acces spre zona Lomb şi Făget.

„Clujul poate să se menţină pe primul loc în ţară la calitatea vieţii cetăţenilor, chiar dacă la numărul de locuitori nu depăşeşte Bucureştiul”, a adăugat Ovidiu Câmpean.

Evenimentul este al doilea dintr-o serie de 7 conferințe regionale, organizate în perioada 10 mai – 15 iulie 2014 în marile orașe ale României. Intitulată Repornim împreună motorul dezvoltării regionale prin fonduri structurale, seria de conferințe este dedicată identificării bunelor practici în accesarea și implementarea fondurilor europene.

fonduri structuraleovidiu campean  fonduri structurale1