Adunarea „republicii populare” Lugansk s-a adresat ONU cu rugămintea de a recunoaşte independenţa acestui „stat” autoproclamat, a anunţat într-un comunicat formaţiunea separatistă Armata Unită a Sud-Estului, citată de agenţia ucraineană UNIAN.

Într-o scrisoare, adresată secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, separatiştii de la Lugansk subliniază că cererea de „recunoaştere a independenţei republicii” este un „drept fundamental al locuitorilor” de pe acest teritoriu.

„În decursul mai multor luni Ucraina se confruntă cu evenimente catastrofale, care au dus la o profundă criză social-economică, la război civil şi divizarea statului. În centrul Europei contemporane astăzi au loc crime nemiloase şi represiuni din motive politice. Ne sunt încălcate drepturile la exprimare în limbă rusă şi la obţinerea unor informaţii obiective despre evenimente”, afirmă separatiştii.

Ei afirmă că au încercat în ultimele luni să păstreze „unitatea şi pacea în Ucraina”, însă nu au fost de către autorităţile de la Kiev.

Potrivit separatiştilor, relaţiile „republicii” autoproclamate Lugansk cu alte state vor fi „paşnice, bazate pe egalitate şi bunăvoinţă”.

Duminică, această „republică populară” şi-a ales un conducător şi a aprobat o „constituţie” temporară.

Sursa: Mediafax