Comentatorii ruşi au vorbit deschis despre divizarea Ucrainei şi a R. Moldova pentru a susţine comunităţile etnice ruse şi a slăbi aceste ţări. România ar urma să fie reîntregită şi să fie o zonă-tampon între Occident şi Novorossyia.

Analistul american Paul Goble atrage atentia, in Window on Eurasia, ca Dmitri Rodionov a scris un articol pe tema divizarii României.

Articolul, publicat de APN.ru, începe de la premisa că anexarea Crimeii şi criza din Ucraina au reconcentrat atenţia asupra posibilităţii alipirii Transnistriei, republica separatistă moldoveană, la Federaţia Rusă. Problema transnistreană ar trebui transată „în paralel cu problema ucraineană”, scrie analistul rus.

Dacă vrei pace, pregăteşte-te de razboi. NATO nu e instituţie caritabilă

Dacă se realizează proiectul lui Vladimir Putin pentru Novorossyia, chestiunea Transnistriei este ca s
şi rezolvată, întrucat republica separatistă va avea graniţa cu Rusia. În schimb, dacă Kievul este capabil să oprească ruperea estului ţării, continuă Rodionov, „va apărea un zid” între Rusia şi Transnistria, sub forma unui stat ostil, ale cărui acţiuni vor exclude orice posibilitate de reunificare.

La Moscova s-au pronunţat două curente de opinie cu privire la care este cea mai bună cale de acţiune în chestiunea moldovenească şi transnistreană. Prima poziţie spune că Transnistria este „avanpostul nostru occidental”, care nu trebuie cedat niciodată. Potrivit acestei poziţii, aderarea Moldovei la UE, singură sau ca parte a României, va elibera, în cele din urma, Transnistria, şi va pune bazele recunoaşterii sale. Cei care susţin această poziţie, arată rusul, spun va fi mai bine daca R. Moldova devine parte a României. A doua poziţie susţine că Rusia „are nevoie de toată Moldova” drept avanpost, iar aşa Rusia va trebui să-şi sacrifice visele de independenţă pentru Transnistria.

Având în vedere viteza cu care se mişcă lucrurile, de ce „să nu se întoarca Rusia la ideea” din urmă cu trei secole, insistând pentru crearea Daciei ca stat tampon, mai ales că Turcia, slabă de una singură, este de fapt un avanpost al Occidentului?

„La un moment dat, Occidentul a tăiat România, făcând-o tampon între sine şi Rusia. Şi noi avem nevoie de un tampon în acelasi loc şi am avut aceasta idee mai devreme decât Occidentul. Nu e momentul să reîmpărtim Romania? Bineînţeles, dupa împărţirea Ucrainei?”, încheie Rodionov, conform Ziare.com.

C. Brâncoveanu şi D. Cantemir au susţinut alianţa cu Rusia la 1710  şi creearea  Dacia, ca stat tampon între Rusia, Otomani şi Habsburgi.

NapocaNews