La seara de tineret organizată joi, 22 mai 2014, de către Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj, la biserica “Înălțarea Domnului” din oraș au participat aproximativ 120 de tineri.

Aceștia au luat parte, de la ora 19, la slujba Paraclisului Maicii Domnului, slujbă la care răspunsurile au fost date de zece tineri de la Turda, care l-au însoțit pe părintele Sebastian Zăhan, invitatul serii.

La terminarea momentului de rugăciune, la subsolul bisericii, părintele Sebastian a ţinut o conferinţă despre muzică. Pornind de la întrebarea: „CE-MI POATE FACE MUZICA?”, părintele Sebastian a vorbit despre atitudinea creștinului față de viață și muzică, influența ei asupra inimii, concepția de viață și filosofia care stă în spatele diverselor stiluri muzicale, precum și cultivarea gustului pentru muzica care “scoate omul din fiară”, evitând genurile muzicale care eliberează „fiara din om”. Ajutat de imagini, texte şi exemplificări muzicale, discursul părintelui a fost unul interactiv, dinamic și pe placul tinerilor. În finalul conferinței părintele Sebastian și grupul de tineri din Turda au susţinut un moment muzical spre bucuria tuturor celor prezenți.

Potrivit președintelui Asociației Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj, Radu Copil, seara de tineret de la biserica “Înălțarea Domnului” din Cluj-Napoca s-a încheiat cu o agapă la care au luat partea toți tinerii, fiind un prilej bun pentru socializare și legarea de noi prietenii.

Toți tinerii prezenți au fost plăcut impresionați de activitate, spunând că s-au simțit bine și că s-au distrat: “A fost foarte frumos, am aflat lucruri noi şi m-am distrat”, a spus o tânără din Cluj. Alți tineri prezenți au fost impresinați de atmosfera din timpul slujbei, dar și de lucrurile interesante pe care le-au aflat: “A fost un altfel de paraclis şi vocile tinerilor care au cântat m-au impresionat. Părintele ne-a împărtăşit lucruri interesante şi a ştiut să se apropie de inimile noastre, folosindu-se de umor. A fost o seară reuşită”.

Unii dintre participanți au admirat atmosfera de familie care s-a creat, dar și deschiderea părintelui Sebastian spre tineri și nevoile lor: “E greu să explic starea pe care mi-a creat-o întâlnirea de aseară. Am fost foarte entuziasmată şi fericită în urma acestei întâlniri şi nu e de mirare având în vedere că am râs cu lacrimi la glumiţele părintelui. Cel mai mult mi-a plăcut modul ingenios al părintelui de a aborda problemele. M-a impresionat atmosfera de familie, o mare familie de tineri. A fost foarte plăcut să vezi feţele tuturor luminate de zâmbete. Ar trebui să se facă mai des astfel de întâlniri”.

Au fost și tineri care au spus că întâlnirea a avut pentru ei un real folos duhovnicesc și că astfel de activități ar trebui organizate mai des: “Pentru mine, seara de tineret a fost cu mult folos duhovnicesc. Am învăţat că Hristos poate fi propovăduit prin muzică. Mi-a plăcut că m-am reîntâlnit cu tineri din alte parohii şi consider că aceste întâlniri întăresc Biserica noastră. Mi-a plăcut mâncarea delicioasă şi voia bună de la sfârşit”.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea