Luni, 12 mai 2014, a debutat la Bistrița Seminarul Internațional de Medicină și Teologie. Manifestarea aflată la cea de-a XIII-a ediție se desfășoară în saloanele Hotelului Metropolis din Municipiu, în intervalul 12-13 mai. Zeci de teologi, medici, psihologi și specialiști din țară și străinătate discută anul acesta despre „Influenţa valorilor creştine asupra bioeticii europene”.

Între cei care au susținut prelegeri astăzi, în prima zi a simpozionului, s-a numarat: rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Iași, Vasile Astărăstoae, prof. univ. dr. Maria Stamatin, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, prof. univ. dr. Adrian Opre, pr. Arhim. Teofil Tia, profesorul Ryan Nash de la Universitatea din Ohio și mulți alți specialiști: “Sunt specialiști din diverse domenii și sper ca la finalul discuțiilor să se poată ajunge la o concluzie. Există o apropiere între cele două domenii de activitate, respectiv teologie și medicină, sau sunt două domenii paralele? Deși au multe lucruri comune”, a declarat managerul Spitalului Județean din Bistrița, Mircea Gelu Buta, organizatorul evenimentului.

Participanții caută răspunsuri la probleme actuale precum recoltarea celulelor stem, prelevarea organelor la minori sau psihoterapia în practica Bisericii Ortodoxe.

Marți, 13 mai 2014, în a doua zi a simpozionului, programul va debuta la ora 9:00 cu o slujbă de Te Deum, ce va fi urmată de la 9:30 de conferința despre „Influenţa valorilor creştine asupra Bioeticii europene”. Această sesiune va fi moderată de ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.
Tot marți va avea loc o masă rotundă despre ”Psihoterapia traumei” la care vor lua parte dr. Pavel Chirilă, Herman Tristram Engelhardt Jr., Adrian Opre, Ilie Bădescu, Sorin Lavric și Nicolae Feier. Pe aceeași temă va avea loc și o conferință susținută de la ora 12:30 de maestrul Dan Puric.
Totul se va încheia cu un recital susținut de Corul de cameră Psalmodia Transylvanica, dirijat de Pr. Prof. Vasile Stanciu.

Seminarul de Medicină și Teologie este organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Societatea Română de Bioetică, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa și alte instituții.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea