Dupa anuntul presedintelui rus Vladimir Putin privind retragerea trupelor de la granita si admiterea amanarii referendumului pentru independenta regiunii Donetk, separatistii prorusi se simt lasati de izbeliste si par sa nu creada ca declaratia acestuia exista.

In aceste conditii, ramane neclar daca militarii prorusi care au ocupat cladiri publice in mai multe orase din regiunea Donetsk vor renunta la planul de a organiza un referendum, scrie Guardian.

Langa cartierul general al miscarii separatiste din Donetk, aflat intr-o cladire ocupata din oras, afirmatia lui Putin a starnit confuzie. Un grup de oameni care pazeau intrarea au insistat ca era imposibil ca Putin sa sprijine alegerile tinute de Kiev si ca el sa ceara amanarea referendumului. Ei sunt siguri ca e o poveste falsa, nascocita de ucraineni si presa occidentala.

„Asadar Rusia ne-a abandonat pana la urma”, spune Natalia Medvedenko, in varsta de 58 de ani. „Va trebui sa luptam cu fascistii pe cont propriu. Dar tot nu cred asta”, insista ea.

In orasul rebel Slaviansk, un membru al militiei proruse, care isi da numele Rustem, l-a descris pe Putin drept un „las care se teme ca isi pierde banii”. In timp ce incarca saci cu nisip intr-un camion, Rustem a spus: „In loc sa ii ajute pe rusii de aici, ne tradeaza. Va plati pentru asta cu o revolutie in Piata Rosie. Rusii nu vor sta cu mainile in san in timp ce se intampla asta”.

Multi dintre locuitorii din Donetk spun inca ca vor continua cu referendumul, potrivit AP.

„Asta-i opinia lui Puin. Este un om foarte intelept, dar noi ne-am decis sa facem lucrurile in felul nostru: sa devenim republica Donetk”, spune Ludmila Radchenko, o femeie de 52 de ani care sta in piata orasului.

„Sprijiniti actul de proclamare a independentei si suveranitatii Republicii Populare a Donetk-ului” este intrebarea care va aparea pe buletinele de vot. Daca insurgentii merg inainte cu referendumul, acest lucru va justifica pozitia insistenta a Moscovei ca nu conduce rebeliunea.

In Donetk, nu exista nicio campanie electorala, atat doar ca zidurile din oras sunt impanzite cu graffiti. Multe ziduri sunt pline de cuvantul „referendum” langa o zvastica, care reflecta parerea insurgentilor prorusi ca guvernul la putere in Kiev este fasist.

Sursa: Ziare.com