Chiar si varicele isi au propriile mituri – majoritatea pacientilor sunt persoane in varsta, sedentare, cu un stil de viata nesanatos!Mitul acesta poate fi combatut foarte simplu, intrucat studiile au demonstrat faptul ca in prezent, varicele pot aparea si la persoanele tinere si chiar la persoanele cu o activitate sportiva intensa. Boala venoasa cronica nu tine cont de varsta, sex sau orele de sport desfasurate pe saptamana, varicele putand fi depistate la orice persoana, iar medicul specialist este singurul care poate diagnostica afectiunea si prescrie tratamentul optim.

Conform datelor statistice privind rata pacientilor diagnosticati cu boala venoasa cronica, s-a constatat faptul ca in unele tari ale Europei (printer care si Romania) pana la 80% dintre femei sunt diagnosticate cu boala venoasa cronica dupa varsta de 30 de ani, iar aproape 20% dintre barbatii cu varsta peste 40 de ani sunt predispusi sa dezvolte varicele. Stilul de viata nesanatos si lipsit de miscare, dietele practicate, dar si obiceiuri nesanatoase (pozitie vicioasa la birou, statul indelungat in picioare sau pe scaun), sunt doar cativa factori care pot creste riscul aparitiei bolii venoase cronice, chiar si in randul celor mai activi dintre noi.

SPORT, DIETA SI PICIOARE SANATOASE?

In prezent, boala venoasa cronica devine o boala iminenta, cu o evolutie extrem de rapida, insa tacuta, pacientii expunandu-se la un risc major atunci cand ignora simptomele usoare ale acestei patologii. De regula, pacientii nu acorda atentie atunci cand resimt o senzatie constanta de greutate in picioare, arsuri locale, insotite de dureri sau umflaturi, ori mancarimi in zona gambelor. Acestea sunt doare cateva simptome care anunta instalarea bolii venoase cronice, iar netratarea acestora poate aduce consecinte grave asupra sanatatii picioarelor, pana la stadii invalidante datorate ulcerelor venoase de gamba.

Schimbarea stilului de viata si respectarea tratamentului prescris de medicul specialist sunt pasii esentiali in vindecarea bolii venoase cronice. Cresterea calitatii vietii se bazeaza in special pe renuntarea la vicii si la alimentatia nesanatoasa, iar odata ce veti construi un program alimentar sanatos la care adaugati si cateva minute in care sa faceti miscare zilnic, va veti simti intineriti si plini de vitalitate.

Intr-adevar, sedentarismul trebuie inlocuit cu sport, insa si sportul trebuie facut cu masura si sub atenta supraveghere a instructorului. In cazul persoanelor diagnosticate cu boala venoasa cronica, miscarea zilnica In aer liber este vitala.

Boala venoasa cronica in cazul persoanelor active

Nici chiar la sportivi sau pur si simplu pasionatii de sport ori dornici de a mentine un ritm activ, boala venoasa cronica nu tine cont de orele de sport practicate cu regularitate. Da, sportul va poate ajuta in a va mentine sanatosi, insa exista anumiti factori care, impreuna cu un program activ la sala de sport, pot inrautati starea de sanatate.

Sunt cazuri in care, sportivii de performanta au fost diagnosticati cu boala venoasa cronica. Si in cazul lor, simptomele care anuntau instalarea varicelor au fost partial ignorate, intrucat senzatia de oboseala si dureri la nivelul picioarelor erau considerate manifestari normale dupa programul de sport intensiv.

Povestea atletei americance

Poate unul dintre cele mai interesante cazuri de boala venoasa cronica depistate in randul sportivilor este cel al comentatoarei Jocurilor Olimpice din 2012, sportiva americanca, medaliata cu aur olimpic a acuzat dupa cea de-a doua sarcina senzatie de oboseala in picioare si dureri constante, insa acestea au fost ignorate intrucat erau considerate a fi semne normale pentru o persoana cu varsta inaintata, care tocmai s-a intors dintr-o excursie cu copii.

Cu toate acestea, dupa cateva zile de plambari pe jos, dureri deveneau tot mai puternice, iar controlul medical a confirmat banuiala sportivei, fiind diagnosticata cu boala venoasa cronica. In cazul atletei americance, cele doua sarcini, varsta inaintata (peste 35 de ani), dar si istoricul medical (mama ei a suferit de aceeasi boala) au fost factorii principali care au determinat aparitia bolii venoase cronice.

Sursa: Healthy