Sunt curios dacă partidele eurosceptice şi naţionaliste din Occident vor fi capabile și de altceva în afară de populism. E cam greu să repari ce s-a distrus în Europa de Vest timp de 70 de ani, la fel cum şi nouă ni-e greu să ne revenim după experimentul comunist.

Orice greșeală a acestor formațiuni va fi înfierată şi taxată mult mai drastic decât în cazul partidelor “călduţe”, aşa că vor trebui să fie foarte atente. Prostia şi intoleranţa camuflată a “extremiştilor de centru” este un subiect neglijat de sociologie.

Pe de altă parte, ascensiunea unor partide naţionaliste era inevitabilă, având în vedere că toate oraşele occidentale seamănă mai degrabă cu Africa/Asia decât cu Europa. S-a mers mult prea departe cu acceptarea imigranţilor non-europeni, iar toată povestea “multikulti” riscă să se întoarcă asemenea unui bumerang împotriva iniţiatorilor ei.

Nu îmi fac mari speranţe în legătură cu Marine Le Pen, dar sunt curios cum va evolua povestea.

Oare ce vor face toţi euro-fanaticii de la noi dacă Franţa şi Germania vor părăsi la un moment dat barca UE? Vor prelua Dragnea şi Ponta frâiele Bruxellului pentru a aduce Europa pe calea cea bună a iliescianismului?

Goran Mrakic