Sute de activisti pro-rusi au atacat, duminica dupa-amiaza, o sectie de politie din orasul estic Odessa, pentru a cere eliberarea persoanelor arestate in urma violentelor de vineri, soldate cu peste 40 de morti.

„Stau acolo si ne cer sa eliberam detinutii”, a declarat un reprezentant al politiei regionale, potrivit Kyiv Post.

Politia a fost nevoita sa deschida usile celulelor si sa elibereze mai multe zeci de detinuti. Oamenii stransi in fata sediului de politie au scandat „Odessa este oras rusesc”.

Unul dintre cei eliberati a povestit ca politia le-a spus sa plece acasa si sa se intoarca a doua zi pentru a-si recupera bunurile.

Ulterior, ministerul de Interne a publicat pe website-ul sau detalii. „In baza deciziei luate de procurorul regional din Odessa si datorita cererilor protestatarilor, 67 de persoane retinute anterior pentru ca au participat la tulburarile in masa din 2 mai din Odessa au fost eliberate duminica”, se arata in comunicatul ministerului ucrainean.

Ciocnirile de vineri, soldate cu peste 40 de morti la Odessa, sunt cele mai sangeroase de cand presedintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fugit in Rusia, in luna februarie. Militantii pro-rusi din estul tarii au declansat revolte separatiste.

Premierul Ucrainei: Fortele de ordine sunt vinovate pentru masacrul din Odessa

Cel putin 42 de oameni si-au pierdut viata, vineri, in Odessa, majoritatea in incendiul de la Camera de Comert, unde activistii prorusi erau baricadati, dupa luptele cu sustinatorii puterii de la Kiev.

Acestia din urma au incendiat cladirea, iar separatistii baricadati inauntru s-au intoxicat cu fum sau au murit arsi de vii ori sarind de la ferestre. Peste 100 de persoane au fost arestate de autoritati pentru ca au provocat revoltele.

NapcoaNews