Oficial, Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania detine doar doua ministere in cabinetul Ponta. Si, ce-i drept, in afara portofoliilor Culturii si Mediului, la negocierile pentru formarea actualei coalitii de guvernamant au mai obtinut un post de vicepremier pentru presedintele Kelemen Hunor si niscaiva locuri de secretari si subsecretari de stat.

Insa acesta este doar varful iceberg-ului, formatiunea politica a etnicilor maghiari reusind, intr-un timp record, sa–si intinda zonele de influenta din administratia centrala si cea locala intr-un ritm de-a dreptul ametitor. Iar acum, dupa cum sustin sursele noastre, joaca totul pe o singura carte, cerand fonduri europene sau de la buget de nu mai putin de patru miliarde de euro, ca sa nu paraseasca guvernarea, sub un pretext oarecare. Iar premierul Victor Ponta, spre disperarea multora dintre liderii PSD, pare dispus sa cedeze din nou ultimatumului dat de adevaratul lider al “afaceristilor” udemeristi, Verestoy Attila.

Santaj pe fata

Pe cand USL-ul traia cu adevarat, mai multi lideri pesedisti au pornit o adevarata cruciada pentru curatirea administratiei locale si a ministerelor de udemeristii care ii fusesera aliati lui Emil Boc atata amar de vreme. Numai ca respectiva actiune a fost stopata intempestiv la interventia directa a lui Victor Ponta, care a luat in calcul si voturile parlamentarilor maghiari. Iar dupa ruperea de PNL, acestea i-au venit, intr-adevar, manusa pentru formarea actualei coalitii de guvernamant, una extrem de solida. Numai ca, din acel moment, partenerii de la UDMR nu se mai opresc cu cererile lor. Si culmea este ca, daca au lasat-o mai moale cu revendicarile culturale sau cele de autonomie, pe care le mai flutura doar la cate o manifestare nationalista, liderii UDMR s-au axat pe solicitari cu un mare impact financiar. Care, culmea, le-au fost acceptate de fiecare data, desi pesedisti de frunte s-au plans conducerii superioare de stat si de partid ca, in ritmul asta, udemeristii vor fi cei care vor conduce in curand economia si finantele tarii. Insa cererile oricum “obraznice” de pana acum s-au transformat recent intr-un adevarat santaj pe fata, UDMR cerand noi institutii ale statului care coordoneaza direct fonduri de patru miliarde de euro, pentru a nu-i lasa pe pesedisti la greu.

Citiţi mai mult pe: Enational