Belgianul Philippe Coupe a anunţat că la ferma sa de la Mălin, judeţul Bistriţa Năsăud, ar putea funcţiona în viitor prima mănăstire budistă din România şi a doua din Europa, după cea din Polonia. În prima fază, aici au venit doi călugări zen de la Templul Mokushozen-ji din Bucureşti pentru a le arăta curioşilor mai multe metode de meditaţie.

Zen este o sectă a budismului şi una dintre cele mai cunoscute forme de budism japonez, mai ales printre occidentali.

Philippe Coupe a venit prima oară în România în anii ’90. Le-a predat franceza studenţilor de la Litere ai Universităţii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. După ce şi-a terminat cariera universitară, s-a stabilit în satul Mălin, unde a înfiinţat o mică fermă turistică. A trecut la budism după ce a fost iniţiat în această religie orientală de un maestru din Franţa.
Într-o ţară în care 86% dintre cetăţenii ei s-au declarat, la recensământ, creştini-ortodocşi, câteva confesiuni budiste au început timid să-şi facă auzite învăţăturile în ţara noastră, scrie România Liberă. Cele mai importante confesiuni budiste care au început să fie practicate şi în România sunt budismul Zen, budismul tibetan, al cărui lider este Dalai Lama, budismul Theravada şi budismul Jodo Shinshu. Budismul Zen, cel tibetan şi Theravada sunt prezentate românilor drept o practică meditativă, care nu-ţi cere, în mod expres, să renunţi la religia în care ai crescut, pentru a le practica.

Sursa: FrontPress.ro