Rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare, desfasurate in Germania, arata ca invingatori au fost conservatorii cancelarului Angela Merkel.

De asemenea, Partidul neo-nazist german NPD (Partidul National Democratic) isi face intrarea in Parlamentul European pentru prima data in istoria sa, obtinand un mandat de europarlamentar.

Conservatorii lui Merkel, alianta alcatuita din Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si ramura ei bavareza, Uniunea Crestin-Sociala (CSU), au obtinut 35,3% din voturi, ocupand astfel 29 de locuri in PE, relateaza tengrinews.kz, care citeaza AFP.

Pe locul al doilea, germanii i-au trimis pe cei de la Partidul Social-Democrat (SPD), cu 27,3%, fiind urmati de Verzi, cu 10,7%, si de stanga radicala Die Linke – 7,4%.

Alternativa pentru Germania (AfD), a obtinut 7% din voturi, in timp ce fostul aliat al cancelarului Merkel, Partidul Liberal (FDP), a primit 3,4% din sufragii.

Formatiunea neonazista NPD, care a fost votata de 1% dintre participantii la scrutin, a obtinut 1% din voturi, primind astfel unul din cele 96 de locuri ale Germaniei din PE.

UKIP da o lovitura istorica in Marea Britanie – victorie cum nu s-a mai vazut in 100 de ani

Alegerile pentru Parlamentul European s-au incheiat, iar estimarile oficiale privind rezultatele nu au intarziat sa apara, dupa miezul noptii.

Marii castigatori ai scrutinului incheiat duminica sunt conservatorii, adica Partidul Popular European (PPE), care si-a asigurat 212 fotolii in PE, cu 28,23% din voturile cetatenilor europeni, conform estimarilor oficiale.

Sursa: Ziare.com