Conchita Wurst, ”femeia cu barbă” din Austria care a câştigat sâmbătă finala Eurovision desfăşurată la Copenhaga, a scandalizat o bună parte din forţele naţionaliste şi conservatoare, ajungând chiar subiect de campanie electorală. Astfel partidul radical Jobbik din Ungaria a realizat un afiş pentru alegerile europarlamentare din această lună, folosind imaginea travestitului, devenit celebru peste noapte.

“Alegeţi” scrie pe colajul foto realizat de cei de la Jobbik şi în care apare câştigătorul concursului muzical, pe fondul steagului UE. Lângă acesta este plasată în antiteză şi o blondă atrăgătoare, îmbrăcată în costum naţional unguresc.

Este cunoscut deja faptul că naţionaliştii unguri nu scapă nicio ocazie să critice orice aspect ce ţine de Uniunea Europeană şi militează deschis pentru o reorientare strategică a ţării spre Rusia.

Alianţa Tinerilor de Dreapta – Mişcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik) a obţinut 20 la sută din voturi în urma alegerilor generale din 2014 şi un număr de 24 de parlamentari. La nivel european partidul are legături strânse cu mai multe formaţiuni naţionaliste importante. După alegerile europarlamentare din 2009, Jobbik a obţinut aproape 15 procente din totalul voturilor exprimate, revenindu-i 3 locuri în Parlamentul European.

În ultimii ani şi-a intensificat prezenţa şi pe teritoriul României, revizioniştii unguri contestând statalitatea ţării noastre. Deasemenea, la începutul anului, conducerea Jobbik a decis mărirea numărului membrilor cu drept decizional de la 60 la 65, cooptând câte un membru din Ucraina, Slovacia, Serbia şi doi din România, ţări unde minoritatea maghiară este relativ puternic reprezentată în anumite regiuni. Jobbik este primul partid din Ungaria care a aprobat în statut că grupurile partidului din afara graniţelor pot avea delegat cu drept decizional la congresul naţional. Astfel s-a decis ca Transilvania şi aşa-zisul Ţinut Secuiesc să aibă câte un delegat.

Sursa: FrontPress.ro