Președintele CCR, Augustin Zegrean, are deja o opinie formată în legătură cu campania electorală pe care o face președintele Traian Băsescu. Zegrean nu vede nicio problemă în discursul președintelui și nici în faptul că poartă tricouri cu mesaje electorale.

Șeful CCR a declarat marți la Digi 24 că orice persoană are dreptul la opinie.

„Din câte știu eu, în România nu mai închizi pe nimeni. Nu mai închizi demult, de pe vremea lui Stalin, pentru opiniile politice exprimate. Deci, dreptul la opinie, dreptul la cuvânt nu poți să-l iei nimănui, că-i președinte, că-i vlădică, că-i opincă, dreptul la opinie îl are fiecare”, a afirmat Zegrean, referitor la condițiile în care o opinie exprimată de președinte ar putea avea efecte juridice.

Întrebat care este limita libertății de exprimare a președintelui țării, șeful CCR a răspuns: „E cea stabilită în Constituție şi legislația ţării. Toată lumea trebuie să citească și să respecte legile, mai ales autoritățile”.

Întrebat dacă este vreo problemă dacă președintele poartă un tricou pe care scrie „votați un partid”, Zegrean a replicat: „Dacă eu aș purta un tricou, ce ați zice? Ar fi vreo problemă dacă aș purta un tricou? Și eu port tricouri, am multe tricouri. Dar când poartă anumite persoane tricouri cu însemnele acelea de firmă, nu? E vreo problemă?”.

Zegrean a spus că textul din Constituție prevede că în momentul în care ești numit președinte trebuie să îți dai demisia din partid.

„Lucru care s-a și întâmplat. Sigur, președintele a fost membru al PDL, după cum bine știți, el a fost chiar președintele acestui partid. Lucrurile au evoluat. (…) Consecințele sunt că dacă la momentul (…) când devine președinte este membru de partid trebuie să demisioneze din partid și să nu facă parte dintr-un partid politic pe întreaga durată a exercitării mandatului”, a precizat Zegrean.

Despre posibilitatea exprimării unor opinii politice în exercitarea mandatului prezidențial, Augustin Zegrean a menționat că există o decizie a CCR mai veche în sensul acesta.

„Cred că din 2007 când a spus cam ce ar putea însemna aceasta și ce ar putea să facă și ce poate să nu facă președintele sau ce trebuie să nu facă președintele în exercitarea mandatului”, a spus președintele CCR.

Afirmațiile șefului CCR vin în contextul în care premierul Victor Ponta a anunțat luni seară că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu acțiunile electorale ale președintelui Traian Băsescu.

Curtea Constituţională nu a primit încă nicio sesizare legată de implicarea şefului statului în campania pentru alegerile europarlamentare, a declarat pentru Digi 24 preşedintele Curţii.

„Nu am mai avut până acum astfel de jurisprudenţă, nu am mai fost sesizaţi cu astfel de cereri”, a spus Augustin Zegrean.

Ioana Radu, Sursa: Cotidanul