Ioan Petran susţine că a cumpărat telefonul pentru fiica sa, drept cadou de Paşte. În referatul prin care DNA cere arestarea preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, este menţionat şi numele preşedintelui PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran. Acesta a fost surprins de procurori luând un plic de la directorul unei firme. DNA arată că „există indicii că acesta conţinea suma de 20.000 euro anterior pretinsă”, iar banii ar fi fost folosiţi în scop electoral şi pentru cumpărarea unui iPhone 5S Gold.

„După ce au luat masa, cei doi au ieşit împreună din complexul comercial şi, în faţa clădirii, suspectul Davidescu Gabriel a scos din rucsacul aflat asupra sa mai multe plicuri din care unul (cel mai voluminos) l-a înmânat suspectului Petran Ioan, exisând indicii că acesta conţinea suma de 20.000 euro anterior pretinsă de suspectul Petran Ioan pentru sine şi pentru preşedintele CJ Cluj, pentru ca instituţia CJ Cluj să concesioneze societăţii o nouă suprafaţă de teren în incinta aeroportului în vederea extinderii parcărilor“, se arată în referatul DNA. Suspiciunile procurorilor Procurorii nu au făcut flagrant şi nu ştiu sigur ce se afla în plicul respectiv, însă au anumite indicii. „Suspiciunile că respectivul plic conţinea suma de bani pretinsă de suspectul Petran Ioan au fost întărite de faptul că, imediat după ce consilierul judeţean s-a despărţit de suspectul Davidescu Gabriel, respectiv în aceeaşi zi şi în cursul zilei următoare, acesta a efectuat plăţi în sume consistente, precum şi achiziţii de bunuri de valoare ridicată.

Astfel, din probele de la dosar rezultă că suspectul Petran Ioan s-a despărţit de suspectul Davidescu Gabriel în jurul orei 14.00, iar la orele 14.37, respectiv 14.45, a luat legătura cu numitul Lupuşor Călin, căruia i-a efectuat o plată de 2.000 euro pentru materiale publicitare din campania electorală în derulare şi cu numitul Cosmin (reprezentant al Editurii Napoca), căruia i-a plătit mai multe facturi. De asemenea, în cursul zilei următoare, suspectul Petran Ioan a achiziţionat un telefon iPhone S 5 GOLD, al cărui preţ de piaţă este de 3.000 lei“, se arată în referatul DNA.

Sponsorizarea din plic

„Gabriel Davidescu este un prieten vechi şi a făcut o sponsorizare pentru campania electorală. În plic erau 10.000 euro, dintre care 5.000 pentru filiala municipală a PNL şi restul pentru judeţ. Probabil aşa m-au legat pe mine procurorii de dosarul Uioreanu, pentru că eu m-am dus să-i dau lui jumătate din sumă. Cealaltă parte am folosit-o pentru cheltuieli electorale“, a susţinut Ioan Petran. El spune că urma să se semneze şi un contract de sponsorizare. Petran mai susţine: „Nu e vorba de mită pentru că eu nu aveam atribuţii în Consiliul Judeţean. Eu sunt consilier judeţean şi preşedintele Comisiei de Urbanism din CJ. Nu am vorbit cu Uioreanu despre contractele cu UTI.

În plus, UTI nu a cerut nicio extindere a parcării, pentru că e ocupată în proporţie de 80% acum, de ce să o extindă?“.

Legat de telefonul cumpărat, Petran susţine „l-am cumpărat după întâlnirea cu Davidescu, dar nu are nicio legătură. Era un cadou de Paşte pe care l-am promis fiicei mele. Eu câştig bine de la Universitate, am bani să cumpăr un telefon”. „Grupul de companii UTI a luat notă de ancheta DNA în care apare şi numele unui director al unei companii din cadrul grupului şi asigură că va coopera în mod prompt şi transparent cu autorităţile în vederea stabilirii adevărului“, arată reprezentanţii UTI.

Remus Florescu, Sursa: Adevarul