Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, au discutat la telefon, marţi, după ce separatişti proruşi au doborât un elicopter aparţinând armatei ucrainene, ucigând nouă persoane şi ameninţând continuarea armistiţiului în estul Ucrainei.

Joe Biden a subliniat necesitatea „de a avea observatori la faţa locului care să constate încălcările armistiţiului” şi „să pună capăt livrării de arme şi sosirii de militanţi din cealaltă parte a frontierei” cu Rusia, a anunţat Casa Albă.

Doborârea elicopterului ucrainean reprezintă o lovitură pentru speranţele preşedintelui Poroşenko, sprijinit de occidentali, în vederea încetării insurecţiei separatiste.

Petro Poroşenko „ar putea lua în calcul să pună capăt armistiţiului înainte de termenul la care expiră deoarece acesta este încălcat în mod constant de către rebeli, care sunt controlaţi din străinătate”, potritivit unui comunicat al Preşedinţiei ucrainene.

La rândul lor, preşedintele Barack Obama şi premierul britanic David Cameron au evocat acest atac în cursul unei discuţii telefonice.

Cei doi oficiali „au convenit ca, în cazul în care Moscova nu va lua imediat măsuri pentru detensionarea situaţei în estul Ucrainei, Statele Unite şi Uniunea Europeană” să impună noi sancţiuni Rusiei, potrivit Casei Albe.

Marţi, Casa Albă a salutat decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a renunţa la autorizarea oferită de Parlament pentru o eventuală intervenţie militară în Ucraina.

„Salutăm orice iniţiativă a Rusiei de a pune capăt crizei ucrainene, în special decizia preşedintelui Putin de a cere Parlamentului să anuleze rezoluţia care ar permite o intervenţie a forţelor ruse în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, precizând că Washingtonul aşteaptă o schimbare de atitudine a Moscovei faţă de Kiev.

Vladimir Putin a cerut marţi Parlamentului să anuleze autorizarea pentru o intervenţie militară în Ucraina pe care a solicitat-o în martie pentru apărarea cetăţenilor ruşi din Ucraina.

Sursa: Mediafax