În cadrul categoriei “Proiecţii speciale” a la TIFF a fost proiectat, în prezeţa producătorului, documentarul 3D Catedralele culturii. A fost un veritabil maraton cultural care a plimbat publicul spectator prin mari edificii cultrale (şi nu umai) ale lumii.

Documentarul este un elogiu adus arhitecturii, funcţionalităţii şi “sufletului” unora dintre clădirile emblematice ale umanităţii:

Filarmonica din Berlin a fost construită între 1960 şi 1963 de către arhitectul Hans Scharoun. Situată în partea de vest a zidului Berlinului, clădirea Filarmonicii este un incredibil monument, a cărui arhitectură a uimit o lume întreagă. Iubitorii muzicii simfonice ştiu că este sala cu cea mai bună acustică din lume. Modelul cu orchestra dispusă în mijlocul spectatorilor a fost preluat ulterior şi de alte filarmonici.

Biblioteca Naţională a Rusiei din St. Petersburg este cea mai veche bibliotecă a Rusiei. Deţine o inestimabilă colecţie de manuscrise greceşti ce datează din secolele II-IV, fragmente din Codex Sinaiticus, cea mai veche Biblie in limba greaca cunoscuta in lume, scrisă în secolul IV e.n. dar şi colecţii de cărţi ce au aparținut unor mari oameni de cultură. Biblioteca personală a lui Voltaire este una din cele mai importante colecţii ale Bibliotecii.
Printre opere, filarmonici şi alte centre de cultură un episod al documentarului a fost dedicat Închisorii Halden din Norvegia. Aceasta este renumită în lume prin libertatea acordată prizonierilor. Din oferta culturală de care beneficiază deţinuţii de aici fac parte lecţiile de muzică, biblioteca, studioul de înregistrare, sala de sport şi de baschet, un teren de fotbal.Pentru a uşura povara psihologică a timpului petrecut în închisoare s-au cheltuit aproximativ 1 milion dolari pe picturi, fotografii și instalații de lumină.

Institutul Salk din La Jolla este o capodoperă arhitecturală realizată de Louis Kahn între 1959-1965. Experiența profundă pe care Kahn a trăit-o in Italia, Grecia şi Egipt printre ruinele antice şi-a lăsat cu putere amprenta în proiectul Institutului Salk, din ansamblul arhitectural făcând parte vila romană, castelul medieval, biserica de plan central şi mănăstirea.

Opera din Oslo s-a deschis în anul 2008 şi a devenit, în foarte scurt timp, una dintre principalele atracţii turistice ale capitalei norvegiene atât datorită fantasticelor spectacole de operă şi balet cât şi arhitecturii absolut spectaculoase şi originale. Este prima clădire de acest fel din lume care le permite vizitatorilor să ajungă pe acoperişul clădirii.

Centrul Pompidou din Paris este un centru dedicat creaţiilor moderne şi contemporane şi aduce laolaltă cea mai mare colecție de arta moderna din Europa – Muzeul National de Artă Modernă, librării, săli de cinema, săli de spectacol, un institut de cercetare în domeniul muzicii, cafenele, restaurante.Catedralele culturii explorează modul în care fiecare dintre aceste repere culturale şi arhitectonice reflectă cultura noastră și rămân în memoria noastră colectivă.

Alina Maria Iuga