Sâmbătă, 28 iunie, sute de unioniști au ieșit pe străzile Chișinăului pentru a comemora victimele ocupației sovietice. Ca și în anii precedenți, Consiliul Unirii, în special Partidul Național Liberal, Asociația Veteranilor războiului din Transnistria ”Tiras-Tighina” și Mișcarea Național-Creștină Noua Dreaptă au organizat un marș al Demnității Naționale.

Marșul a început de la scuarul Academiei de Științe a Republicii Moldova și a continuat până în scuarul Europei, unde s-a desfășurat un miting și un concert dedicat evenimentului tragic. Pe parcursul marșului, militanții MNC-ND au dat tonul scandărilor, printre care ”armata rusă afară”, ”România, nu uita, Basarabia-i a ta”, ”Trăiască și florească Moldova, Ardealul și Țara Românească”, dar și unele mai dure la adresa președintelui Federației Ruse, cum ar fi ”Putin poponar” și ”Rusia, nu uita, Basarabia nu e a ta” ”Ocupanți ați fost, ocupanți veți fi până veți muri, criminalilor” etc.

GG-350x262

Special pentru eveniment, la Chișinău a sosit o delegație din partea Noii Drepte România, în frunte cu liderii filialelor Sibiu, Răzvan-Cătălin Guțiu, și filialei Iași, Sîrbu Costel-Cosmin.

În discursurile sale, liderii unioniști din Basarabia ca Nicolai Dabija, au condamnat ocuparea bolșevică și consecințele acestea, iar Anatol Caraman a vorbit despre tragedia războiului ruso-moldovenesc din 1992, George Buzu a vorbit despre necesitatea implicării tineretului și oratoria faptei de care trebuie să dea dovadă acesta în luptă pentru adevăr, Vitalia Pavlicenco a prezentat declarația-apel al Consiliului Unirii.

HH-350x262

CCÎn final, o delegație a Consiliului Unirii, în frunte cu Anatol Revenco și Sergiu Lașcu, au depus o scrisoare deschisă pe numele lui Vladimir Putin la ambasada Federației Ruse din Chișinău.

Biroul de Presă al Mișcării Național-Creștine Noua Dreaptă