„Independenţă“ energetică: România nu este afectată de închiderea robinetului gazelor ruseşti când industria consumă cu 30% mai puţin decât în 2008.

Cu un consum naţional de gaze aflat în scădere, pe fondul reducerii cererii din partea industriei, România este în mod paradoxal „protejată“ de posibilele întreruperi ale livrărilor de gaze ruseşti care tranzitează Ucraina.

Datele ANRE arată că nevoia internă de gaze a României a fost cu 20% mai mică în 2013 faţă de 2008, anul de vârf al economiei, iar ponderea importurilor din Rusia s-a redus de la 32% în 2008 la doar 15% anul trecut. În prezent, într-o lună de vară, importurile acoperă doar 5% din necesarul de gaze al industriei.

Gazele ruseşti destinate României încă ajungeau, ieri după-amiază, în ţară, după ce gigantul rus Gazprom a decis să sisteze livrările către Ucrai­na din cauza datoriilor de aproape 2 miliarde de dolari.

„Fluxurile circulă normal. Dacă ar fi întreruperi, am şti imediat“, au declarat pentru Ziarul Financiar surse din Transgaz, compania care administrează sistemul de transport al gazelor naturale, inclusiv punctele de interconexiune cu statele vecine.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.06.2014