În anul 2003, Jurgen Klinsmann a plecat în Statele Unite pentru a trăi o viaţă simplă, departe de popularitatea sufocantă de care „se bucura” în Europa. Opt ani mai târziu, fostul atacant al Germaniei a devenit selecţionerul echipei de fotbal a Statelor Unite

Federaţiile de fotbal preferă selecţioneri de aceeaşi origine ca şi echipa naţională, în speranţa că aceştia vor fi motivaţi de patriotism şi nu doar de salariul primit. În majoritatea cazurilor, când aceştia recurg la serviciile unor selecţioneri străini, o fac doar ca o soluţie temporară, prin care se încearcă aducerea stabilităţii în perioadele de criză.

Desigur, există şi excepţii, una dintre cele mai cunoscute fiind cea a lui Fabio Capello, italianul care a activat ca selecţioner al Angliei în perioada 2007 – 2012. O altă excepţie de acest gen este reprezentată de prezenţa lui Jurgen Klinsmann pe banca tehnică a Statelor Unite. Doar că în spatele acestei aşa-zise excepţii stă povestea modului în care Klinsmann a ajuns să considere America o a doua casă.

Californizarea, sau Jay Goppingen

În anul 2003, Jurgen Klinsmann s-a mutat în California pentru a trăi o viaţă simplă, departe de popularitatea sufocantă de care „se bucura” în Europa. După câteva luni petrecute acolo, fostul internaţional german a simţit nevoia de a lua parte din nou la bucuria pe care „sportul rege” i-a adus-o de atâtea ori pe parcursul carierei. Astfel că, deşi nu mai jucase fotbal de aproximativ cinci ani, a semnat cu Orange County Blue Star, un mic club dintr-o divizie semi-profesionistă de fotbal din California. Ceea ce a urmat reprezintă partea comică a poveştii lui Klinsmann.

Pentru a evita să atragă atenţia mass-media, oficialii clublui l-au înscris pe Klinsmann la echipă sub numele de „Jay Goppingen”. Era un moment extrem de comic atunci când adversarii se trezeau pe teren alături de o legendă a fotbalului european. „Nu a fost ideea mea să utilizăm un nume fals”, povesteşte Klinsmann. „Eu doar mă bucuram şi încercam să mă menţin sănătos, alături de un grup de oameni care iubeau fotbalul. A fost o perioadă foarte plăcută, iar schimbarea numelui a fost printre cele mai amuzante momente. Nu ştiu de la ce venea acest nume: probabil că s-au gândit să ia iniţiala prenumelui meu şi să adauge numele oraşului în care m-am născut, Goppingen”.

Alături de internaţionalul german se antrena şi Robbie Rogers, care avea doar 14 ani în acea perioadă. „A fost incredibil să mă pot antrena şi juca alături de el”, povesteşte jucătorul care evoluează în prezent pentru Los Angeles Galaxy. „La început eram intimidat, dar în scurt timp a devenit o bucurie. Klinsmann era extrem de pozitiv şi entuziasmat în tot ceea ce făcea”. Ulterior, când Klinsmann a fost numit selecţioner al Statelor Unite în 2011, Rogers a marcat primul gol al americanilor din mandatul neamţului.

În prezent, Klinsmann locuieşte alături de familia sa, în Huntington Beach, California. Şi-a petrecut peste o treime din viaţă în Statele Unite, aceasta fiind ţara pe care copiii săi o numesc „acasă”. „America reprezintă foarte mult pentru mine. Mi se pare şi normal, pentru că aşa se întâmplă cu fiecare loc în care îţi petreci o perioadă semnificativă din viaţă,” a declarat selecţionerul Statelor Unite într-o conferinţă de presă de dinaintea confruntării dintre Germania, ţara sa natală, şi Statele Unite ale Americii, ţara sa „adoptivă”. Deci, putem trage concluzia că, în cazul selecţionerului Klinsmann nu vorbim despre un străin care vine la echipa naţională doar pentru a-şi încasa un salariu astronomic.

„Cel puţin nu va mai fi nevoie să primesc un raport pentru echipa lor”, glumea Jurgen Klinsmann după ce a aflat că se va confrunta cu Germania în grupele Campionatului Mondial din Brazilia

S-au făcut foarte multe speculaţii pe baza relaţiilor lui Klinsmann cu Germania. Recent, acestea au luat o şi mai mare amploare, având în vedere că, dacă cele două echipe vor încheia la egalitate meciul din ultima rundă a Grupei G, îşi vor asigura calificarea în „optimile” Campionatului Mondial din Brazilia. Suspiciunile asupra acestui meci sunt sporite mai ales de faptul că, pe băncile tehnice ale celor două formaţii vor fi prezenţi Jurgen Klinsmann (SUA) şi Joachim Low (Germania). Cei doi sunt foarte buni prieteni, de pe vremea în care Klinsmann (49 de ani) activa ca selecţioner al Germaniei, iar Low (54 de ani) ocupa poziţia de secund al său.

Unul dintre cei mai importanţi fotbalişti din istoria Germaniei

Jurgen Klinsmann a adunat 108 de prezenţe pentru naţionala de fotbal a Germaniei, fiind astfel al patrulea cel mai selecţionat jucător din istoria “Mannschaft-ului”. Atacantul a marcat 47 de goluri pentru echipa naţională, 11 dintre acestea fiind înscrise la Campionatul Mondial. La nivel de club, acesta a evoluat pentru echipe importante din Europa. Inter Milan, Tottenham sau Bayern Munchen sunt doar câteva din echipele de club la care Klinsmann a avut oportunitatea de a-şi etala talentul.

Sursa: Pro Sport