La numărul de SMS 7478 se poate achita, începând de azi, contravaloarea biletului de transport pe troleibuzul sau tramvaiul în Cluj-Napoca sau zona metropolitană.

Printre primii care au achiziţionat un astfel de bilet pentru autobuz a fost primarul Emil Boc, care a rezervat un bilet pe linia 46.

După formarea unui SMS la numărul respectiv, călătorul primeşte un mesaj din care poate selecta numărul liniei pe care se circulă şi timpul.

Costul unui asemenea SMS porneşte de la o valoare de 0,5 euro, plus TVA, pentru o călătorie pe o linie, pentru 45 de minute. Pentru toate liniile, pe 60 min, costul e de 0,9 euro, iar pentru abonamente pe 24 ore, pe toate liniile, este 2,6 euro – pentru urban. Pentru zona metropolitană (şi urban şi extra urban), pe toate liniile, 40 minute, tariful e de 0,9 euro, pentru 60 minute – 1,35 euro, iar 80 min – 1,8 euro. Pentru toate liniile, pe zona metropolitană se achită 4 euro pe zi.

Potrivit primarului Emil Boc, dispare astfel teama de a găsi ghişeul închis, pierderea autobuzului ori grija de a avea bani cash în portofel, pentru că tichetul se plăteşte în factura lunii următoare.

Ratuc încasează exact tarifele aprobate de către Consiliul Local, iar plata pentru soft şi compania de telefonie vor fi decontate printr-un contract între realizatorii softului şi companiile de telefonie.

Controlorii vor fi dotaţi cu telefoane speciale, atât, pentru verificarea SMS-urilor cât şi pentru localizarea lor.

Accidentele produse pe traseu sau tichetele achiziţionate pe linia 25, care duc la depăşirea limitei de timp rezervate, nu vor atrage contravenţii. Valabilitatea tichetului începe din momentul primirii confirmării, care poate dura maxim 25 de secunde.

Biletele nu se pot achiziţiona pe altă dată decât ziua curentă.