Prima moschee cu minaret din Danemarca a fost inaugurată, săptămâna trecută, la Copenhaga. Anterior, pe teritoriul țării exista o mică moschee în orașul Hvidovre.

Mai mult, aproximativ 50 de locuri de rugăciune pentru musulmanii danezi erau amenajate în apartamente, subsoluri sau hangaruri. În Danemarca trăiesc 250.000 de musulmani, ceea ce reprezentă 4,5% din populație.

Noua moschee se află la periferia capitalei, o zonă populată în principal de imigranți. Întregul complex ocupă o suprafață de aproape șapte mii de metri pătrați și cuprinde un centru cultural musulman, un centru de îngrijire pentru persoanele în vîrstă, un restaurant. Capacitatea complexului este de 700-900 de persoane.

Construcția a fost finanțată, în mare parte, (27 de milioane de dolari) de emirul Qatarului. Mulți danezi se tem că, din cauza acestei sponsorizări, statul din Orientul Mijlociu va încerca să influențeze asupra musulmanilor din Danemarca.
Premierul danez, primarul orașului Copenhaga, Episcopul luteran de Copenhaga, membrii familiei regale și liderii majorității partidelor parlamentare au refuzat invitația de participa la ceremonia de inaugurare. Mișcarea daneză Opriți islamizarea intenționau să organizeze demonstrații în fața moscheii, însă, în ultimul moment, poliția a interzis manifestația.
Între timp, ministrul Justiției, Karen Haekkerup a menționat, într-un interviu acordat ziarului Berlingske Tidende, că nu știe „cine stă în spatele construcției moscheei din Copenhaga”.

„Ei au dreptul să credea în acel Dumnezeu în care doresc, dar și Serviciul danez de Securitate și Contrainformații (PET ) are dreptul să nu-i scape din ochi. Considerăm că acest lucru este necesar”, a subliniat Karen Haekkerup.

Sursa: Vocea Rusiei