În penultima zi de TIFF Lounge 2014, pe canapeaua din Piaţa Unirii a fost invitat actorul, regizorul şi profesorul Florin Zamfirescu. În faţa unei numeroase audienţe maestrul a depănat amintiri din timpul filmărilor de-a lungul întregii activităţi.

Florin Zamfirescu şi-a adus cu drag aminte despre locul unde a filmat filmul “Năpasta” (1985), un loc mirific, care se potrivea foarte bine cu atmosfera filmului. În acest film a jucat rolul Nebunului şi i s-a părut unul din cele mai grele roluri jucate. Florin Zamfirescu este unul din actorii care a fost întotdeauna capabil sa acopere cele mai felurite personaje.

Pentru a face o comparaţie între condiţiile în care un actor român îşi desfăşura activitatea înainte de 1989, Florin Zamfirescu a spus că dacă Robert de Niro (unul din actorii preferaţi ai lui Zamfirescu) ar fi filmat în România după o luna şi jumătate ar fi intrat la balamuc.

Când a venit momentul să “aleagă” între teatru şi film, Zamfirescu spune că are deja un răspuns stereotip: „Întrebarea asta e ca şi cum te-ar întreba cineva dacă îţi place să mergi mai mult cu piciorul stâng sau cu piciorul drept!”

Cu peste 70 de filme în care a jucat a lucrat cu mulţi regizori, dintre aceştia i-a plăcut cel mai mult să lucreze sunt Alexa Visarion, Stere Gulea, Lucian Pintilie, Călin Netzer.

Florin Zamfirescu este premiatul din acest an al TIFF şi va primi Premiul pentru Excelenţă 2014. În onoarea acestuia sâmbătă la ora 17.00 la Cinema Arta va rula filmul Năpasta (regizor Alexa Visarion).

Alina Maria Iuga

zamfirescu

tiff lounge 2014