Şi anul acesta, un număr mare de studenţi, proaspeţii absolvenţi ai Universităţii de Arte şi Design, vor prezenta mici expoziţii personale.Evenimentele organizate pentru absolvenţi, Expoziţia Absolvenţilor de la Expo Transilvania, ajunsă la a 14-a ediţie şi Gala UAD, care sărbătoreşte 20 de ani duminică, sunt unice în România.

Este un cadou, o ofertă pentru clujeni. Din păcate, în România nu se poate organiza o bienală foarte puternică, decât cu eforturi personale. La evenimentele noastre contribuie toată lumea inclusiv părinţii (prof.univ.dr. Ioan Sbârciu)
Pe lângă lucrările prezentate sâmbătă la Expo Transilvania, de la ora 18, Gala UAD va avea loc duminică, de la ora 20:00, la Teatrul Naţional.

La secţia de design-vestimentar a fost o muncă de echipă. Colegi precum Lavinia Ban, Anca Pia Rusan, Lucian Broscăţean şi Smaranda Bercea au muncit şi la disciplinele unde nu erau implicaţi. Pentru expoziţie am făcut o selecţie vestimentară riguroasă, am ales ţinutele gândite pentru a putea fi privite de aproape.
Pe scena Teatrului Naţional, vor fi prezentate 24 de colecţii, 14 de la nivel licenţă şi 10 de la masterat. De asemenea, se vor acorda multe premii, dar în primul rând, pentru absolvenţii UAD, aceasta este deschiderea către patronatul industriei.

După 20 de ani ne-am atins obiectivele de la început, sperăm ca de la anul să-i dăm şi o dimensiune internaţională. Cât despre ţinute, diversitatea abordării este mai vizibilă anul acesta, studenţii s-au documentat de la lada de zestre a Reginei Maria, până la subculturile urbane (Prof.univ.dr.Elena Basso Stănescu).
Temele abordate de absolvenţi pornesc de la tehnologie, sfârşitul lumii, imperfecţiuni, folclori, ecologie, arhitectură, urban, la desene de tip “doodle”, ţinute şamanice şi multe altele inspirate din filosofie, istorie, balet, literatură şi cinema.

Alina Nechita, Sursa: Radio Cluj